Марков камък – феноменално природно явление и легенда



Марков камък е природен феномен свързан с легендарната личност на Крали Марко, както и самото му име подсказва. Колосалното парче камък се намира на около 3 километра от красивия български град Елена в непосредствена близост до село Усои. За любителите на живописната природа тук се намира и хотелския комплекс „Усоето“, където може да отседнете и да обиколите на воля района. В двора на самият комплекс има указателна табела за маркираните еко пътеки в района, забележителностите и подробна карта, как и къде да отидете! Именно от тук започва и приключението Ви до Марков камък.

От края на самият двор на комплекс „Усоето“ започва началото на една уникална еко пътека – Усои – Раюв камък. Самата пътека криволичи и преминава през множество назъбени скалисти масиви, като Ви открива неописуема гледка към Еленската котловина и балкан и самият връх Чумерна. В едната част от прехода по пътеката, пътят преминава през красиви горски масиви от габър и дъб. На самият край почти на еко пътеката се открива пред погледа ви друг природен феномен – Раюв камък. От този скален масив гледката разкриваща ни се към язовир Йовковци е просто уникална. И така след един приятен и не дълъг планински преход достигаме и до нашата цел – Марков камък.


За самият феномен на природата и неговият причудлив произход можем да съдим единствено по предания и народни легенди. Тези народни сказания винаги имат доза истина и голяма доза преувеличение, но легендата за този скален феномен изглежда напълно разумна може би. Тя гласи, че известния ни, легендарен със силата си герой Крали Марко, бродейки из тези усойни и красиви места се натъква на огромния къс скала, който препречва пътя на бързия му кон Шарколия. Така Крали Марко решава да търкаля огромния къс скала през долове и хълмове, за да си прочисти пътя. От търкалянето камъкът става гладък и порест. Поради своята неимоверна тежест обаче, парчето скала се търкулва и героят го догонва и спира със силните си ръце, точно преди да се разбие в пропастта. Който посети мястото, може да види и до ден днешен капката кръв от малкия пръст на Крали Марко, отбелязала се на парчето скала.
До колко преданията са верни или не, не можем да кажем, но със сигурност може да Ви гарантираме, че мястото и местността около Марков камък си заслужават идването, защото са уникално красиви!

Четете още:

🔴 "Златната ябълка" - българска анимация на световно ниво (Снимки и видео)

🔴 Разпространи! Нека стигне до всеки българин! Баба Ванга е казала: Всеки път, когато се къпеш

🔴 Как да предпазим дома си от крадци в сезона на отпуските?





Източник: lifetime





Коментари

горе