"Златната ябълка" носи благословия на Родопите



Чудотворната икона "Златната ябълка" донесе благословия на Чепеларе, Смолян и Златоград. Светинята от XVII в., която се пази в храма в кв. Горни Воден на Асеновград, идва като знак, че Пловдивският митрополит Николай зачита желанието на местните хора да се докоснат до иконата и да се помолят, обясниха свещеници. „Искрено ви обичам, моля се за вас Света Богородица да ви пази, защото чувствам, че сърцата ви са отворени за Нея". Това каза Дядо Николай в препълнената с богомолци църква „Св. вмчца Неделя" в Смолян. Той отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица, който се чете всяка вечер по време на Богородичния пост от 1 до 15 август.

Владиката оглави вечерното богослужение с Богородичния акатист, в което участваха викарният му епископ Арсений, духовници от митрополията и митрополитският хор „Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и свещеници. Да почетат Св. Богородица и служението на митрополита в храма пристигнаха областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров.

Иконата остана цяла нощ в храма в Смолян и се даде на всеки възможност да нощува до нея и да й се помоли.
"Ние имаме опората и нерушимата стена на Света Богородица. Тя ще ни спаси, ще ни защити, ще бди над нас, стига само ние да я търсим. А какво означава да я търсим? Това означава да обичаме нейния Син и наш Господ и да спазваме волята Му, която е истинският път за нашия живот. Какъв е съветът на апостол Павел до филипяни: „Вие трябва да имате същите мисли, каквито е имал Иисус Христос." Колко актуално звучи това и в днешно време, когато са подменени ценностите. Затова е нужно да възпитаваме децата ни на вяра, както е въведена в храма на 3 години Дева Мария. Така върху детските души още от малки, а по-късно и в училище, да се отобразяват Христовите добродетели и ценности", призова митрополит Николай.



Четете още:

🔴 В кръчмите по морето дерат и с такси "празна чиния" и "тирбушон"

🔴 Деветсантиметров червей от окото на жена извади търновски офталмолог

🔴 Гурбет





Източник: Стандарт





Коментари

горе