Гробът на свети Иван Рилски е най-силното място за молитви и сбъдване на желания



На 18 август Църквата отбелязва Успението на най-великия светец на българска земя, преподобниа св. Иван Рилски. Той е признат за небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, и патрон на българските будители.

Когато разбира за своето преселение при Господа, той се отдава на молитва Бог да му изпрати добър ангел, за да не му попречат на възхода лукавите духове.

Той извиква и своите ученици, като им заповядва неотстъпно да пазят устава и да не страдат безутешно след смъртта му, тъй като невидимо ще бъде с тях.

Както се разказва в Житията на българските светии, заповядва им да бъдат прилежни в постническите трудове, разцелува ги всичките подред, причастява се с божествените Христови Тайни, ляга на земята, вдига ръце към небето и казва: "Господи, в Твоите ръце предавам духа си" (Пс. 30:6; Лук. 23:46).

Това става на 18 август 946 г., в царството на благочестивия български цар Петър и византийския император Константин Багрянородни, сина на император Лъв Премъдри.

"Учениците обливаха нозете му с много сълзи, обвиха в плащаница свещеното му тяло и го положиха в дървен ковчег. И веднага узнаха навсякъде за смъртта на преподобния и всички се стичаха към гроба му да видят свръхестествено видение: тялото му изглеждаше като заспало и издаваше неизречено благоухание. Недъгавите се молеха, просеха изцеление и се радваха, като се освобождаваха от своите болести" - подробно описват случващото се Житията.

И до днес се вярва, че най-силното място за молитви и сбъдване на желания е гробът на свети Иван Рилски, намиращ се  в малка пещера в близост до Рилския манастир, в която преподобният прекарва седем години от живота си в молитви. 


Четете още:

🔴 Над 10 000 на фестивала на фолклорната носия в Жеравна

🔴 Павел Поппандов разкри най- накрая дали има незаконна дъщеря и дали е истина цялата тази история

🔴 Накъде гледа конят-Тест, който казва истината за вас, според отговора, който дадете





Източник: Десант





Коментари

горе