Десетки хиляди облякоха народни носии за фестивала в Жеравна



За десети юбилеен път "машината на времето" върна хиляди българи в годините, когато нашите предци са ходели нагиздени със сукмани и потури, везани ризи и украсени с гайтани елечета. Облечени така, както са се носили бабите и дядовците им, над 10 хиляди души се стекоха вчера вечерта край Жеравна за началото на традиционния фестивал на народната носия.

С носии бяха пременени и вицепремиерът Валери Симеонов, заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, основателят на "Средна европейска класа" Георги Манев, кметът на Котел Коста Каранашев, градоначалниците на Сливен и Ямбол, както и другите официални лица, присъстващи на събитието.

С фолклорен танцов спектакъл „Ние, българите“ ансамбъл „Чинари“ сложи началото на народното веселие. Настроението нагряваха и изпълненията на сладкогласните родопски “100 каба гайди”, петрички зурни, етрополската духова музика и тракийският оркестър “Гергьовден”.  Финалните акорди на музикалната програма изсвири кралят на кларинета Иво Папазов-Ибряма.

За първи път пред публика оживя възстановка на Шипченската епопея, по повод 140 години от героичната битка. Официалната премиера на "живата картина" ще е през следващата седмица.

Бяха приети и нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“.

А годишното отличие „Апостол на българщината“ единодушно бе присъдено на създателя на фестивала Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл  „Българе". 

Първото издание на форума е през 2008 г. именно по негова идея. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица в Тетевенския балкан е проведена по старинен български обичай и това го мотивира заедно с други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето.

"Фестивалът дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е невероятно" - коментира с вълнение котленският кмет Коста Каранашев в първата вечер на десетото юбилейно издание на форума.


Четете още:

🔴 Ето как да разчетете правилно кодовете върху яйцата

🔴 Спаначено руло с крема сирене, сушени домати и чесън

🔴 7 НЕЩА, КОИТО НЕЗАБАВНО ДА ИЗХВЪРЛИТЕ ОТ ЖИВОТА СИ





Източник: Десант





Коментари

горе