Кестените – новата мода в кулинарията




Кестените са сред най-ароматните и полезни ядки и вървят ръка за ръка с есента..Малко хора подозират, че са и диетични, а хлябът, приготвен от тях, не отстъпва по вкус на пшеничния. Не могат да се консумират сурови, но за сметка на това са еднакво вкусни хем солени, хем сладки. Важно е да се купуват само такива с лъскава, тъмнокафява кора, които не миришат на влага или мухъл.


Супа
ПРОДУКТИ: 1 кг кестени, бялата част от 4 стръка праз, 2 л пилешки бульон, 200 мл прясно мляко, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. зехтин, 4 стръка мащерка, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се измиват, цепват се на кръстче и се варят във вода около 20 минути. Изваждат се и докато са още топли, се обелват. Маслото и зехтинът се загряват и в тях се запържва наситненият праз. Добавят се кестените. След минута-две се налива бульонът и се ароматизира с мащерката. Готви се на умерен огън около 45 минути. След това се пасира заедно с млякото. Ако супата е прекалено гъста, се налива още бульон или вода. Овкусява се със сол и черен пипер.

Разядка
ПРОДУКТИ: 500-600 г кестени, 100-150 г бланширан спанак, 100 г заквасена сметана, 100 г майонеза, перата на 1 стрък пресен чесън, 4-5 стръка копър, 1 кубче зеленчуков бульон, 1/2 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Един по един кестените се поставят върху дъска с плоската част надолу и върху издадената им част се прави кръстообразен разрез. След това се слагат в тенджера с кипнала подсолена вода и се варят 20 минути. Охлаждат се леко, обелват се и се нарязват надребно. Спанакът се слага в купа заедно с наситнените пера чесън и копър, посолява се и се овкусява със стритото кубче бульон. Добавят се сметаната, майонезата и натрошените кестени. Разбърква се и се оставя да се охлади в хладилник.

Патешко с плънка
ПРОДУКТИ: 1 кг патешки гърди, мазнина за тавичката, сол и черен пипер на вкус, 50 мл зехтин , 3–4 стръка магданоз , 3–4 стръка пресен риган, 50 г сушени кайсии, 150 г кестени, 1 жълта чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се сваряват и се обелват. Патешкото филе се реже по средата и се разтваря така, че да се получи джоб. Лукът се реже на кубчета, чушките – на ленти или кубчета, кайсиите – на четвъртинки. Всичко се смесва със зехтина, наситнените риган и магданоз, сол и черен пипер. Патешкото филе се пълни с плънката и се поставя в намазнена тавичка. Сипва се виното, доливат се около 200 мл вода и се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече около 20 минути на 200 градуса, като се проверява дали е останала течност и ако е нужно, се долива.

Шоколадов кейк
ПРОДУКТИ: 800 г кестени, 200 г пудра захар, 150 г черен шоколад, 90 г масло, 50 мл сметана, 50 мл ликьор, 1/4 ч. л. канела, сол на вкус. За глазурата: 100 г черен шоколад, 20 г масло, 80 мл сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се сваряват много добре и се обелват. Запичат се в сух тиган. Сметаната и маслото се загряват и се наливат към натрошения шоколад. Бърка се, докато сместа се хомогенизира. Кестените, шоколадовата смес, захарта, канелата, марсалата и солта се смилат добре в блендер. Сместа се сипва в регулираща се форма за торта с диаметър 20 см. Заравнява се. Оставя се за 4 часа в хладилник, за да стегне. Сметаната и маслото за глазурата се загряват, наливат се върху накълцания шоколад и се оставят за 2–3 минути. Разбърква се. Сладкишът се изважда от формата, залива се с охладената глазура и се поднася.


Четете още:

🔴 Как да направим светената вода по-силна

🔴 Тест: На кого ще помогнете първо?

🔴 Пръкна се ново поколение заможни българи - те са около 30-годишни, работят в ИТ компании и купуват имоти на килограм





Източник: Ретро





Коментари

горе