Вие сте измивали ръцете си напълно погрешно – ето най-добрия начин как да го правите!



Колко чисти са вашите ръце? Само си помислете какви болести се предават чрез тях – E.coli, салмонела, както и грипните вируси! При изследването се използва специална UV камера за тестване на различните техники за миене – от типичното „леко изплакване“ до начина препоръчан от водещ авторитет в областта на контрола на болестите.

Гелът, който се използва съдържа частици със същия размер като бактериите, така че дава незабавна представа за това колко добра е техниката за измиване на ръцете. С други думи, по-бялата част на ръцете в тези снимки са по-замърсените и по-тъмните са по-чисти.

Резултатите могат да ви накарат да се замислите, следващия път, когато сте на мивката …

1 Ето как изглежда средно замърсената ръка

2 Изплакнете и изтръскайте

Всички сме го правили: няма сапун или кърпа, най-обикновено изплакване под течаща вода.

Въпреки това, както показва снимката не сте постигнали много. Ръцете са светещи в бяло под камерата – което показва колко много бактерии са останали там. Можете да видите белите кръгове около кожичките, където са се заселили колонии от бактерии. 3 Шест секунди миене – БЕЗ сапун

Шест секунди е средната продължителност от време, което хората прекарват в миенето  на ръцете си, според изследване. Но това не е достатъчно за ефективното премахване на бактерии.

Препоръките на специалисти са за най-малко 15 секунди.

4 Петнайсет секунди със сапун

Само 5 на сто от хората измиват ръцете си в продължение на 15 секунди или повече. Както можете да видите от снимката, има много по-малко бели зони, отколкото с типичните шест секунди миене.

„Трябва да се миете в продължение на 15 секунди, защото имате нужда от това време, за да почистите всички малки части на ръцете си,“ казва д-р Акерли. Също така е важно да подсушавате ръцете си. Изследването установи, 85 на сто от микробите са предавани от влажни ръце, в сравнение с 0.06 на сто от сухи ръце.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"

Четете още:

🔴 Как открадната електроенергия влиза в сметката ни за ток

🔴 Съседката ме шашна с този десерт- само 4 съставки и става за нула време, а колко е вкусен само не мога ви да опиша

🔴 Само 7 процента от хората виждат числото, което се крие на изображението - Вие сред тях ли сте?





Източник: lekuvai





Коментари

горе