Българите в Испания не искат и да чуят за връщане




В Испания е най-голямата българска емигрантска общност в Европа и трета в света след САЩ и Турция – между 200 000 и 300 000 души. Повечето са млади хора, заети с нискоквалифицирана работа, въпреки че са с добро образование, някои от тях са си купили жилище, изпращат пари на своите роднини в България, чувстват се като у дома и не мислят да се връщат в родината.

Въпреки че не печелят много, емигрантите успяват да си купят жилище и да изпращат пари в България. Годишно от тях пристигат близо 170 млн. евро. Роднините им тук ги харчат на първо място за здравеопазване, след това за храна, покриване на кредити и за образование, установи проучването на БАН.

Голяма част от работещите в Испания (32%) получават заплата между 400 и 800 евро, а около 7% разполагат с над 1600 евро месечно. Тя им стига да си плащат сметките, да изплащат жилище, да си купят кола и дори да помагат на роднините си в България. Българите си намират работа предимно в хотели, ресторанти, селското стопанство. Немалък процент, най-вече шофьори и строители, работят за български работодател. Повечето от емигрантите са със средно специално образование (bachillerato), но около една четвърт са с висше, което поради тромавата система, се приравнява трудно с испанско.

63.6% от анкетираните посочват като основна причина за заминаването си в Испания по-високите стандарт на живот и заплати. За една трета мотивът е бил да търсят начини да подпомагат семейството си в България. Едва 10% са пристигнали заради по-добра работа или преквалификация. Прави впечатление, че много голям процент са заминали без предварителна подготовка и са разчитали на късмета си при устройването в чуждата страна.

Друг интересен факт е, че голяма част от хората, заминали с помощта на трудов посредник, се връщат.
Българите в Испания са с много добро самочувствие, смята доц. Веселин Минчев, един от авторите на доклада. По думите му половината от тях смятат, че са на нивото на испанците като възможности, а като образование и повече.

„Ние губим една креативна България, онази част от нея, която сама успява да си реши проблемите и се справя“, каза Минчев. Като цяло българите харесват испанците, чувстват страната близка като манталитет. Заради рекордната безработица в Испания обаче напоследък местното население не споделя тези чувства.

Въпреки трудностите едва 5% от българите искат да се върнат. Около 75% планират да останат в чужбина, каквото и да им струва това. Мнозинството от майките не биха посъветвали децата си да си дойдат в България.

Дори и да останат без работа, на емигрантите не им минава през ума да се върнат, обясниха авторите на изследването. „27% от българите в Испания са безработни, но те не се връщат, защото е много трудно за човек, напуснал родината, да си намери работа обратно в България“, смята доц. Йордан Калчев. Според него емиграцията не е чак толкова отрицателен процес.

„Вярно е, че качественият състав на населението намалява, но някой ден тези хора могат да се върнат и да донесат нов тип социални отношения, да внесат модели на гражданско общество дори“, каза Калчев с уговорката, че това не може да се очаква в близко бъдеще.


Четете още:

🔴 Проверете в какви граници трябва да е кръвното ви налягане според

🔴 Легенда за непреклонността на две родопчанки

🔴 Зеолитът – тайната на родопското дълголетие





Източник: bulgaros





Коментари

горе