Пещерата Проходна – да погледнеш Господ в Очите



Изберете някой от все по-прекрасните слънчеви дни, някоя събота или неделя и просто се качете на влака за Карлуково. Оставете колата, тя не ви е нужна. Единственото, което ви е нужно е да оставите всичките си ангажименти и грижи вкъщи и пред блока и да се отдадете на малко бягство сред природата. Чували ли сте за пещерата Проходна? Другото й име е Окната или Очите на Бога. Прекрасно място!

 

Знаете ли, че Карлуково е пещерната столица на България?

Там има толкова много пещери, от които всяка със свой собствен климат и образувания. Всъщност са около 1200. Има много пропасти и хоризонтални пещери. С нaй-високa степeн нa туристическa aтрaктивност, безспорно, е кaрстовaтa aркa (или скaлен мост) Проходнa. Далеч съм от мисълта да ви предлагам да пускате пропаст, не и ако не сте обучен пещерняк. Просто е наистина интересно да тръгнеш на лека разходка и да знаеш, че ей тази малка цепнатина в скалата е входът на един приказен пещерен масив.

Най-голямото пещерно образувание – Проходна, е известно с това, че много хора отиват там, за да скочат с бънджи. Може и да е хубаво, аз обаче не съм почитател на това бързо „изтръгване” на душата от теб, с цел да бъдеш „разтърсен” от някаква страшна „емоция”. Предпочитам бавно да наблюдавам, да се наслаждавам и просто да пускам рапел от най-високия ръб на Проходна.

Знаете ли, че Карлуково е пещерната столица на България?

Ако вие обаче нямате желание да висите на едно въже от близо 50 метра, с омотани около себе си стремена и „душегубки” (както се наричат такъмите на пещерняците) и бавно да скъсявате разстоянието надолу или нагоре, като се любувате на великата природа в Искърското дефиле, то опитайте с разходка.

Аз мога да ви посъветвам – ако искате да внесете истински природна хармония в душата и тялото си, запишете се на „пещерно дело” или „скално катерене”. От личен опит зная, че по-зареждащ спорт и почивка в едно не съм срещала в нито една фитнес зала или просто разходка в планината.

Районът на Карлуково е богат на природни забележителности, а гледките на назъбения карст се спиращи дъха. И, не, не мислете за факта, че тук е психиатрията. Тя е там, на отсрещния баир, но сигурно и това не е случайно.

Мястото е прекрасно за отърсване от цивилизацията, дребните емоции и почивка чрез активно катерене, наблюдение и дишане. Да напълниш дробовете си с аромата на стоплени от слънцето горски билки е толкова велико чувство, колкото усещането да спиш в спален чувал директно под откритото небе, изпъстрено с милиони звезди и съзвездия.

Как да стигнете до Проходна

Ако сте с кола, поемате посока Луковит, на около половин-един час от София, на около 100-тина километра. Но наистина много по-романтично и свободно ще се почувствате, ако се качите на влака. Гледката, която се разкрива от прозорците му – виещите се красоти на Балкана, ти носят спотаените чувства от някогашни гледки, когато не си бързал патологично, а просто си се наслаждавал на мига.

Като слезете на гара Карлуково, поемате директно нагоре към Проходна, в посока Националния пещерен дом „Карлуково”. Последният е сграда, сякаш кацнала върху скалите или просто се е формирала от тях. В сградата ще можете да получите печат от 100-те национални туристически обекта.

Най-атрактивна в този карстов „монумент” безспорно е пещерата Проходна/Окната. Тя  се слави  като най-високия естествен свод на Балканите, с височина на входовете над 40 метра, а със своите 262 метра, е най-дългият пещерен тунел в България. Но за повечето посетители най-впечатляващото нещо в нея са почти нереалните цепнатини – образуванията Окната.

Няма по-добър скулптор от природата – вследствие на ерозията, нежната сила на водата е прояла карстовия таван и в средата са се образували две правилни елипси, които потресаващо напомнят очи. Очите на Бога (каквото е третото й име) ще ви погледнат със светлина и блясък, а в ъгълчетата им може да потече и фина сълза, ако е било дъждовно.

Усещането да видиш това природно образувание е толкова могъщо, че само Мистерията на българските гласове може да го синхронизира. Всъщност това неземно усещане е усещано от много хора на изкуството  – тук е сниман филмът „Време разделно”, както и няколко чужди продукции.

Пещерата е естествено осветена от двете „очи”, които неизменно ще ви наблюдават през цялото време на вашата разходка, а акустиката наистина е много подходяща за песен. Ако имате нужда да пеете, акустиката ще ви помогне.

Геопарк Искър-Панега
Геопарк Искър-Панега
Геопарк Искър-Панега – геоложка находка (екопътека) за всеки романтичен турист

В случай, че не сте нито любител на бънджито, нито на скалното катерене, но сте отявлен планинар, на който само му дай преходи, то геопарк Искър-Панега е вашият преход. Той обхваща два района – Карлуковския карстов комплекс – пещерите и пропастите, и ландшафтен парк „Панега”. В този парк ще видите чудни находки с геоложки, геоморфоложки и палеонтологичен характер.

Екопътеката се вие в непосредствена близост до река Златна Панега, която извира от един от най-големите карстови извори, южно от град Луковит.

Ако сте любител на археологическите находки, то тук ще ги срещнете. В близост до извора археолози са открили останки от римско светилище. На мястото има оброчна плочка, което е и причината местните хора да смятат, че водата е лековита.

Пътеката в никакъв случай не е монотонна, нито скучна, напротив – постоянно се сменят релефите на скалите с дървените мостчета. Трябва да сте внимателни, защото има изключително тесни участъци и може да се контузите. А ако искате да си починете и похапнете, ще можете да го направите в някоя от красивите беседки и места за отдих.

Ако се чудите накъде да хванете, за да избягате от смога над София, опитайте с района Карлуково-Панега. Дестинация, която е за един ден.


Четете още:

🔴 Любов и орис: цар Борис III и царица Йоанна

🔴 15 снимки, разкриващи красотата на есента в България

🔴 След законовите промени 2000 майки се върнали предсрочно на работа срещу бонус от държавата





Източник: itravel-bg





Коментари

горе