Най-високата в света статуя на Св. Богородица с Младенеца




Град Хасково е един подреден, приветлив и много интересен град, в неговата емблема се превръща паметника на Богородица с Младенеца, която е покровителка на града. Разстила се на хълмиста равнина между две величествени планини Стара планина и Родопите, през него минават няколко международни транспортни коридора. С Монумента „Света Богородица” гр.Хасково влиза в книгата на Гинес през 2005 в раздел „Религия” заради впечатляващата му височина, обявена е за най-високата статуя в света на Дева Мария с Младенеца. За тази престижна награда има издаден сертификат неговия мраморен отпечатък е поставен на монумента.
Скулптурата е висока 14 метра и тежи 80 тона, поставена е върху 17 метров постамент, във вътрешността му е оформен параклис. Тя овенчава хълма „Ямача” известен още като Младежкия хълм, направена е от полимер –бетон и се вижда от територията на целия град. Идеята да се направи този паметник идва от тогавашния кмет на града Георги Иванов, а изпълнението се поема от колектив строители под ръководството на Петьо Александров и Никола Стоянов, средствата необходими за изграждането му се набавят от хасковската общественост. На 8 септември 2003г. на празника на Рождество Богородично е открит тържествено и осветен от Митрополит Арсений с водосвет, на тази светла дата се чества празника на града от още от 1993 година. Жителите му изразяват своята любов, почит и вяра към своята закрилница, признателността на населението датира от хилядолетия, запазените традиции и ценности се предават от поколение на поколение.
Година след откриването на паметника отваря врати параклиса, който се превръща в притегателен център за жители и гости на града. Над масивната порта на параклиса е поставен голям мраморен християнски кръст и забележителна мозайка, излъчваща любов. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта. Наскоро- 2010 г., отново изцяло от дарения е издигната великолепната Камбанария, тя стои гордо до монумента „Света Богородица с Младенеца” и го допълва, ясния мелодичния звън от осемте камбани с различна големина оглася града, височината и достига тридесет метра и е прави една от най- високите на Балканският полуостров. Многобройни стъпала отвеждат до върха на хълма, където е монументалната композиция, от там се открива възхитителна панорамна гледка към целия град и величествената природа в околността. В града има няколко запленяващи църкви, в ”Свети Димитър” се провежда единственото в града неделно училище, където се изучават православните ценности. Откроява се бляскавия позлатен купол на трикорабната базилика „Свети Архангел Михаил”, църквата на богатите или гръцката църква както е наричат, се различава по иконите с надписи на гръцки, дърворезбования иконостас е богато украсен, стенописите са прекрасни творения на изкуството, обявена е за паметник на културата. Най-стария храм е „Успение Богородично” изграден на мястото на древен параклис още по времето на Османското владичество и да се опази е защитен с висока четири метра каменна ограда. В областта се намира един уникален християнски паметник, скалната църква при село Михалич, тя е паметник на културата със национално значение и е единствената с трихонкална форма, издълбана е във скалите, изсечени каменни стъпала водят надолу към вътрешността и с каменен олтар и очертани кръстове по стените. Земята на Хасковска област е съхранила безценни исторически и културни паметници, открити са голям брой култови обекти, светилища, гробници и средновековни крепости. Можем да посетим и разкошни къщи–музеи, архитектурни шедьоври с изящни дърворезби и възрожденски дух. За любителите на художественото изкуство работи художествената галерия.


Четете още:

🔴 "Топлофикация" прецаква всеки десети абонат

🔴 Голям скандал! Хиляди пенсионери с пръст в устата за по-високи пенсии! Формула за индексиране ужилила старите хора

🔴 Панагюрище въстана срещу Божидар Димитров заради Райна Княгиня





Източник: rooms





Коментари

горе