Армията търси мъже и жени за един месец безплатна казарма



ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДЛАГА НА МЪЖЕ И ЖЕНИ един месец безплатна казарма, съобщи вчера новият началник на институцията подп. инж. Иван Ангелов.

„Възрастова граница няма, стига кандидатите да са здрави, да не са осъждани, да със средно образование и да имат желание да се обучават при нас. Предлагаме спане, храна, дрехи, обучение и всичко нужно, а безплатната казарма ще е в Плевен, в бившето ШЗО“, обясни началникът.

Въпросното обучение по начална военна подготовка е разпоредено от военното министерство и започва от 20 ноември до 15 декември. Документи мераклиите могат да подават до 27 октомври във Военното окръжие, което от една година се намира на ул. „Н. Габровски“ 42, в партера на жилищен блок. Казармата е само за български граждани, които са навършили 18 години. Досега има записани две млади дами на 24 и на 27 г. от В. Търново.

Четирите седмици казарма завършват с полагане на военна клетва и с присвояване на първо войнишко звание от министъра на отбраната. Ще се изучава огнева подготовка, стрелба, оцеляване, действия по време на бедствия и кризисни ситуации, устава на въоръжените сили.

ЕДИНСТВЕНОТО НЕУДОБСТВО ИЛИ ПО-СКОРО ЕВЕНТУАЛНА БАРИЕРА Е, ЧЕ военните не издават извинителни бележки за времето на престоя в казармата и всеки кандидат на работа трябва да се оправи сам с работодателя си, като най-лесното е да си пусне един месец неплатен отпуск. Няма квота и ограничение за записване за безплатната казарма, но инициаторите не се надяват чак на такъв наплив.

Тази инициатива ще се проведе при нас за втора година. Миналата са били организирани три курса, но за тази министерството е отделило пари само за един, обясни подп. Ангелов. Повечето от изкаралите безплатната казарма през 2016 г. вече са професионални войници, защото тя е стъпало за кандидатстване в армията и дава предимство. Има обаче и търсачи на приключения, които са изкарали казармата заради собствени умения и адреналин.

КАКВО ДРУГО ПРАВЯТ ВЪВ ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, чийто обхват е само нашата област? От тази година водят занятията на близо 600 ученици от 9 и 10 клас във В. Търново. Сега обучението е в пет часа годишно и се казва „Занятия, свързани с отбраната на страната“. По желание на младежите те вече ходят и в НВУ, където се провежда практиката.

Другата задача на ведомството е доброволният резерв, който е от 17 души. Резервистите са нещо като запасняци, но не съвсем. Те са на заплата според длъжността си, като най-малката е около 700 лева и е войнишка. Резервистите се ползват от армията при война или при обучение. Тук възраст има – до 55 г. за войници и сержанти и до 60 г. за младши и старши офицери.

ПОДП. ИНЖ. ИВАН АНГЕЛОВ РЪКОВОДИ ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ОТ БЛИЗО ГОДИНА. Той е на 52 г., търновец, над 20 г. е бил преподавател във военното училище. После е бил шеф на окръжията в Русе и Габрово. Завършил в Шумен, служил в Гоце Делчев, Елхово, специалист по управление на кризи, евакуация и противовъздушна отбрана. Щастлив баща на две дъщери и дядо на двегодишен внук.

Най-голямата тръпка на подп. Иван Ангелов е пешеходният туризъм в търновския клуб, а най-дългият му преход са 12 часа в Рила. Казва, че е планинар от много години и това му носи щастие и радост.

Нели СУКОВА

Б.Р. За повече информация за доброволната казарма – тел. 062/620 400.


Четете още:

🔴 Сняг ще затрупа цяла България в края на ноември

🔴 Студентка и майка на три деца спасиха четирима от лапите на мъртвото вълнение Морските спасителки се събират днес в Бургас

🔴 Еменската екопътека - божествено местенце край Велико Търново





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе