Положителните страни на отминалата 2011 година



Честита и щастлива Нова година!

Когато сме в края на една година и в началото на следваща, си спомняме обикновено кой ни е напуснал през изминалата година, какво значимо се е случило и кои събития са ни развълнували през последните дванадесет месеца. Без съмнение, 2011 беше една доста странна година с много събития особено на международната сцена, а така също в България и съседна Гърция, която е и моята родина, от която произхождам. За някои от тях ще искаме да си спомним, за други - не толкова. От всички тези събития най-често мнозина обичат да споменават като най-важно „Арабската пролет”. За мен, може би най-важното от негативните беше загубата на Стив Джобс, един истински първопроходец в технологиите, помогнал на милиони от нас, да станем по-ефективни в живота и работата си. Насочвайки мислите си в тази посока, днес бих искал да се спра на най-важните научни постижения през 2011, желаейки да виждам винаги положителното послание, което ни оставя отминаващата година, а не ужасяващите събития и болезнените загуби, които също са част от нашия живот.

Нека видим какво постигна човечеството през изминалата година:

  • Един международен клиничен експеримент, който показа че лекарствата срещу СПИН могат да са също толкова резултатни, както профилактичните мерки за предотвратяване на разпространението на вируса на HIV, беше оценен като най-голямото научно откритие в света през 2011 година от авторитетното списание «Science», което всяка година публикува съответната класация. Изборът на десетте най-значими постижения се извършва от главната научна институция в САЩ - Американския съюз за насърчаване на науката (AAAS), което се публикува и от списание «Science».

    Въпросното изследване за СПИН, започнало през 2007г., в което са участвали 1.763 хетеросексуални двойки, от които единият от двамата партньори бил носител на вируса, а другият не, установило, че когато болните получават своевременно лекарства срещу вируса, това намалява опасността от хетеросексуално заразяване на партньора им с вируса до 96%. От няколко години учените предполагаха, ча антивирусните лекарства срещу HIV, които се дават на болни от СПИН, биха могли също така да намалят значително опасността от предаване на болестта на сексуалните им партньори, които не са носители на вируса. Новото изследване (под кодовото наименование ΗΡΤΝ 052) доказва точно това, отваряйки нови стратегии за профилактика.

    Откритието, направено от екип с ръководител Майрон Коен от Медицинския факултет на университета в Северна Каролина и публикувано в медицинското списание «New England Journal of Medicine» през месец август, беше характеризирано като значим пробив в 30-годишната борба срещу смъртоносната болест, която е заразила досега над 33 милиона хора по целия свят и е предизвикала смърта на 1.8 милиона през 2009г.

Другите девет постижения на годината, които допълват челната десетка според Франс прес, са следните:

  • Успехът на японския космически апарат „Хаябуса”, който след като преодоля възникналите сериозни технически трудности, донесе след три години обратно на Земята образци от повърхноста на астероида „Итокава”. Последвалите анализи показаха, между другото, че слънчевият „вятър” обезцветява астероидите, както и че най-разпространените метеорити, открити на планетата ни (т.нар. хондрити), произхождат от такива големи астероиди като „Итокава”.
  • След изследвания, проведени през 2010г. и установили, че европейците и азиатците са наследили от 2% до 6% от своето ДНК от неандерталците в резултат от смесване на расите, нови анализи тази година показаха, че смесването с пещерните хора е засилило имунната система на съвременните хора, като били установени и нови данни от Южна Африка, че австралопитекът sediba, можещ да изготвя оръдия на труда, е нашият пряк прародител.
  • Японски изследователи успяха да разчетат за първи път структурата на „Фотосистема 2”, едит фотосинтетичен протеин, използван от растенията, за да разделят водата на атоми водород и кислород. Това откритие може в бъдеще да улесни производството на „чиста” енергия.
  • Астрономите, използващи телескопа Кек на Хаваите, открили два „девствени” облага водороден газ, които изглежда, че имат същата химическа структура с тази, която се счита, че е съществувала през първите години след прословутия „Голям взрив”. Един друг екип открил звезда без почти никакви метали, както са били и първите звезди във Вселената, нещо, което показва, че по всяка вероятност, въпреки непрекъснато разширяващата се и променяща се Вселена, все още в „дълбините” на Космоса съществуват първични „островчета”, запазили първоначалния си състав.

  • Учените хвърлиха нова светлина и върху общността от микроорганизми, живееща във и в симбиоза с човешкото тяло (прословутата „микробиома”). Проучването установило, между другото, че всеки човек има „своя собствена” неповторима колония бактерии в червата си, някои от които предпочитат месото и протеините, а други са растеноядни.
  • Опитите за създаване на първата ефективна ваксина срещу маларията постигнаха значим прогрес след публикуването на първите резултати от едно голямо клинично изследване, което установило, че в резултат на него се намалява почти наполовина риска от заразяване.

    · Много бяха през 2011 откритията на нови и странни екзопланети основно благодарение на телескопа „Кеплер” на НАСА. В тази насока беше локализирана група от шест големи планети в орбита около звездата Кеплер-11, на разстояние от около 2000 светлинни години от Земята, както и откриването на десет планети „сираци”, които не се въртят около някоя звезда „майка”, също и на една планета с две слънца и на една друга, която се върти в обратната посока на посоката на въртене на своята звезда.

  • Откриването от химици на нови синтетични порести минерали, на зеолитите, които могат да намерят редица практически приложения, като за производството на нов тип почистващи препарати за битови нужди и в нови процеси за почистване в промишленоста (от петрол, газ и други). Новите зеолити са по-евтини, по-лесни за употреба и по-подходящи за обработката и пречистването на големи органични молекули.
  • В сферата на биологията се отличи едно откритие, според което, отстраняването на старите клетки (които са спрели вече да се делят) от организма може да забави симптомите на стареене. Съответните експерименти с мишки показали, че „почистването” на организма от състарените клетки може да забави появата на катаракта или мускулна слабост. Продължителността на живота на опитните мишки не се увеличила, но качеството им на живот се подобрило.

Събрах всичките тези данни благодарение на информациите, разпространени специално от Атинската и Македонската информационна агенция на Гърция, за да кажа на всеки един от нас, че дори и в една трудна година, което ни оставя с кризи и проблеми, съществуват надеждата, светлината и оптимизмът, олицетворявани от човека. Тази надежда, пожелавам на всеки един от нас, да стане шанс, който ще даде едно ново бъдеще през 2012 година.


Четете още:

🔴 Нашето сърце и любов - подарък за тази Коледа

🔴 ВСЕКИ ЧОВЕК Е РАЗЛИЧЕН И ВСЕКИ ЩЕ СТИГНЕ ДО БОГА, СЛЕДВАЙКИ СВОЯ ПЪТ

🔴 Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата!









Коментари

горе