Връщането на драхмата все по-реално, според гръцкия бизнесмен Христос Мурутис



Аудио запис:

Решенията през последните две години и половина на тройката за Гърция - ЕК, ЕЦБ и МВФ, бяха грешни и вероятно страната ще върви към връщането на драхмата. Това заяви в интервю за „Дарик кафе" Христос Мурути - гръцки бизнесмен, който живее и работи от 13 години в България. По думите на Мурутис резултатът от намалението на дълга е почти нулев и не се виждала друга алтернатива за стабилизиране на държавата, освен да се върне националната валута.

По информация на гръцкия бизнесмен предсрочните избори в Гърция ще бъдат на 29 април и вероятно те ще бъдат спечелени от „Нова демокрация". Въпреки че според Христос Мурутис е по-добре в момента южната ни съседка да не губи време в избори, а да продължи да бъде управлявана от технократско правителство. Който и да управлява Гърция в следващите месеци, решенията ще бъдат много тежки, допълни бизнесменът.

Драхмата - единственото решение според бизнесмена

„В Гърция фирмите плащат 55% данък в момента, който е огромен - няма аналог в Европейския съюз", подчерта Мурутис. Според него решението на тройката за Гърция не е било правилно, защото се работело за повече данъци в сектора на частната икономика, без да се намалява обемът на хората в държавния сектор. Ако бяха намалили броя на чиновниците с 35 процента или с 350 000 души, щяхме да имаме нулев дефицит сега, допълни той.

„Резултатът на PSI (бел. ред.: програмата за намаляване на гръцкия външен дълг) от намалението е почти нулев. Смятам, че се върви към драхмата или към частна валута скоро, защото няма алтернатива да може да се решат проблемите вътре в страната с евро. Никой не иска да го каже, обаче не виждам друга техническа възможност, за да може държавата да се оправи с икономиката и пак да стане конкурентноспособна", коментира още Христос Мурутис.

Бизнесменът добави, че вече има 22% безработица, а в частния сектор тя е 40%, което е огромен процент.

Пенсионните фондове също жертви на кризата

По повод пенсионната система и проблемите, които създава кризата в управлението на парите за възрастните, Мурутис обясни, че в Гърция повечето пенсионни фондове са частни, но индиректно се управляват от държавата. На въпрос дали ако с тях са купувани държавни книжа, има щети, той коментира: „Изгоряха. Тези хора от години внасят пари, които трябваше да се върнат като пенсии. Индиректно държавата и кредитори взимат пари от самата осигурителна система, от спестяванията на хората. Резултатът - пенсията на баща му е намалена с 50%.

Гърци зад граница се обединяват, за да помогнат на страната си

Христос Мурутис съобщи, че гръцки бизнесмени и учени, които работят и живеят в чужбина, се обединяват в инициатива за подкрепа на родината им. „Има много гърци по целия свят, които се занимават с инвестиционни фондове, или са професори например. Сега правим група, за да можем да имаме комуникация помежду си и да помагаме на нашата родина", обясни той и уточни, че всеки ще помага с каквото може - привличане на инвестиции, повече туристи или търсене на решения за растеж на гръцката икономика. „Сега сме около 100 души, но смятам, че ще станем над 3000-4000", каза бизнесменът, който работи от 1999 г. в България.

Въпреки своята макроикономическа стабилност и ниските данъци България не успява да привлече инвестиции отвън, коментира още Христос Мурутис. Според него страната ни може да прави много повече за себе си, но през последните две години се усещало, че не се прави достатъчно за бизнеса.


Четете още:

🔴 Поуките от 3 март

🔴 Как умря първата глобализация?

🔴 Раждането на новата световна идеология и политическа практика









Коментари

горе