25 март: Гръцкият 3 март, победата на Давид срещу Голиат



Вчера гърците от Гърция, Кипър и живеещите по целия свят в различни страни празнуваха историческата годишнина от избухването на голямата революция на гърците срещу Османската империя. На практика отбелязваме революцията, започнала с освещаването на оръжията от православната църквата на 25 март 1821г., когато и  избухнало въстанието в Манастира на Светата Лавра в Калаврита – Северен Пелопонес, намиращ се в планината  далеч от османците. 

Както и в България, където е имало хъшове, така и елините имали своите хъшове, обединени във Филики етерия (Дружеството на приятелите), учредено през 1814г. в Одеса, Украйна, един център с десетки хиляди гърци, от трима богати и начетени предприемачи, предоставили богатството си за целите на борбата и създали структури за тайна взаимопомощ, за да бъде подкрепена организационно и технически тази толкова трудна битка срещу една голяма империя. Гръцката революция от 1821г. не се появила с други думи като „гръм от ясно небе”. Обратното, била е резултат на дългогодишна подготовка на идеологическо и финансово ниво. Тези предварителни дейности се отразяват в движението за новогръцко възраждане и просвещение през 1750г.-1821г., което имало амбицията да подготви почвата за отхвърлянето на османското иго. В неговите рамки светли образи ще разпространят сред останалата част от гръцкото население либералните идеи на епохата и да го образоват, за да се вдигне и да се пребори за своите справедливи права. Така, начело на борбата срещу статуквото застават главно интелектуалци и търговци от гръцките центрове на диаспората, които на практика стоели в основата на новообразуваната буржоазия в онези времена.          

Свободолюбивият дух, шестващ из Европа, насърчавал всяка революционна идея и точно тогава Ригас Фереос начертал основите на една бъдеща „Балканска федерация” , в която са щели да съжителстват мирно всички балкански народи, обединени в една федеративна християнска държава. Предаването му на османците, колкото и да наранило всеки мислещ грък, в същото време закалило волята за свобода и отворило пътя към създаването на Филики етерия, което поставило и основния жалон и условие в борбата „Свобода или смърт”.      

Във всичките тези битки балканските народи от онази епоха (началото на 19 век) си сътрудничили пълно, затова и можем да видим много общи неща между тях. Каквото научава днес един българин за 3 март и въстанието, вдъхновено от националния герой Васил Левски, същото научават и гърците за своите предци. Общи усилия и общи борби в единомислие и безрезервно сътрудничество на интелектуалците и православната църква за отхвърлянето на османското робство.

Борбата на гърците продължила 8 години и в нея загинало около 50% от населението, живеещо във въстаналите райони. Гърция станала държава през 1828г. след победата над османския флот от обединената европейска армада до Наварино в Западен Пелопонес и първоначално включвала Пелопонес, няколко острова и една малка част от Централна Гърция.  

За гърците, както и за останалите православни народи на Балканите, днешните времена са особено критични и трудни. Всички страни трябва да разрешат някакъв специфичен проблем.  Румъния трябва да се справи с МВФ и структурните реформи, Сърбия да преодолее всички последици от войните и изолацията, България има нужда от рестартиране на икономиката си и Гърция има може би най-големия проблем – своя пълен фалит, който ще я принуди да започне икономическото си развитие от нулата. Както сме си сътрудничили и в онази отминала епоха, за да променим картата на Балканите, така и днес всички ние трябва обединени да помислим как бихме могли да останем хванати ръка за ръка и да създадем от Балканите един регион, в който ще тържествуват прогресът и развитието, както и хармоничните отношения между народите на основата на общото ни минало и традиции.

Отдаваме  почит на всички онези, които героично се бориха за нашата свобода в Гърция и България. На всички герои, които ни позволяват днес да говорим и да дишаме свободно. Но трябва да имаме предвид, че всеки от нас поотделно и всички заедно трябва да поведем нова битка за едно ново просвещение и възраждане, които ще ни изведат успешно от кризата, която изживяваме днес. 


Четете още:

🔴 Връщането на драхмата все по-реално, според гръцкия бизнесмен Христос Мурутис

🔴 Поуките от 3 март

🔴 Как умря първата глобализация?









Коментари

горе