Гръцки предприемач имигрира в България - една нова реалност



Дискусията за бъдещето на Гърция продължава. Днес ви представяме мнението на Христос Муртис. То дава интересен поглед върху намеренията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, както и последствията, които те могат да имат не само върху Гърция, но и върху България.

Изглежда, че в Гърция на изборите през юни партията СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) ще стане първа сила и следователно ще има възможността да състави правителство като първа партия. Тя се състои от 12 малки екстремистки комунистически организации от маоисти, троцкисти, дори и анархисти и е обвинявана като виновна за големите бунтове в Атина с последвалите пожари и погроми.



Причината, поради която тази малка партия, обединяваща различни лумпенизирани елементи, спечели 16% и сега може би ще стигне и над 20% от гласовете, се дължи на проявите и качествата на нейния председател Алексис Ципрас, който излъчва харизматичност и печели гласоподавателите.

Тази партия обаче се опира на някои кадри с малък практически опит и много от тях имат само бегла представа, но не и знание за начина на функциониране на държавата. Тя няма програма, а само едно общо описание на позициите си и се надява, ако поеме властта, да състави и истинска програма.

Сред различните й точки, наречени „програмни позиции”, е включено прекомерно данъчно облагане на фирми и богатства, дори и данък върху обема от дейности на едно дружество. По-конкретно, предлага се дружествата и лицата, печелещи над 500 000 евро годишно, да плащат данък от 75%, лицата, печелещи над 20 000 евро годишно да дават задължителен заем на държавата от 100 евро месечно завинаги, фирмите освен ДДС, който е 23%, да плащат и още 1% върху обема от дейността си и много други подобни мерки.

Естествено, СИРИЗА и левите вярват в държавно регулираното общество, което нанесе и най-голямата вреда на Гърция. Огромният държавен апарат от 711 000 души (който може да функционира и само с 200 000) трябва да намери пари за заплати и пенсии.

Ако новото правителство изостави Тройката и договорите за заем, ще трябва да ги плащат всички предприемачи, които са останали да работят и да създават в Гърция и по-конкретно 6 000 дружества, печелещи над 500 000 евро. Държавното регулиране на практика ще обяви гражданска война на произвеждащата частна икономика, която до този момент плащаше стойността на огромния държавен сектор с голяма рецесия и 1,2 млн. безработни, загубили работата си в периода 2009-2012.

В резултат, предприемачи от Гърция в момента прехвърлят предприятията си в България, тъй като тук чувстват сигурност и безопасност – въпреки различните структурни проблеми, които страната разрешава поетапно. Привлича ги като магнит стабилната данъчна система, ниският данък върху доходите и правилните отношения на комуникация и уважение с държавата, които за съжаление не съществуват в Гърция, където държавната система смята предприемача за един вид „мошеник”.

Сега обаче с хаотичната лява политика на СИРИЗА и вероятността тя да поеме управлението на Гърция, смятам че ще трябва да бъдем готови да посрещнем в България една вълна от загубили всякаква надежда мигриращи успешни дружества и предприемачи, чиято първа грижа ще бъде да се спасят от несправедливото им преследване, което се готви да им спретне една крайно лява система и една държава, в която юздите ще държи СИРИЗА.

Всичко, което предлага СИРИЗА, с пълното одържавяване и държавния контрол на всички банки, използването на спестяванията на частните лица в Гърция (които днес възлизат на 165 милиарда евро), узаконяването на 2,5 милиона нелегални имигранти от Ирак, Пакистан, Афганистан и Африка, увеличаването на държавните служители със 100 000 души, ще принудят десетки хиляди достойни гърци, които досега са работили усърдно и организирано в своята сфера, плащали са данъците си и никога не са създавали проблеми на никого, да поемат решително по пътя към странство.

Една вече публична тайна в Атина, Солун и в други градове е намерението на голяма част от хората от частния сектор да се преместят в България основно, както и в други страни, за да се спасят от гоненията, който буквално им подготвя държавата след изборите и доколкото СИРИЗА състави правителството.

Мнозина вече оценяват, че над 1000 жизнеспособни предприятия с голям обем от дейности и печалби ще се опитат да емигрират, за да се защитят, а не защото са имали в плановете си едно подобно преместване.

До момента знаехме за имигрантите, които отиваха в други страни, опитвайки се да си осигурят някакъв основен доход, както се случи и в България след 1997 г. Предприемачи-имигранти видяхме да бягат от страни с лидери от комунистически тип, познати ни от Третия свят, като Уго Чавес във Венецуела, но никога не сме вярвали, че нещо подобно би могло да се случи в Гърция или в някоя от другите страни, дългогодишни членки на ЕС.

Вече виждаме да се случва точно това и то само след думите и декларациите на тези политици.

Може би в даден момент ще видим, когато тези предприятия направят инвестиции в България, наемат нов персонал и започнат да плащат данъците си в държавния бюджет, че за българското правителство най-добрият глашатай ще стане „лудата” политика на ляво ориентираните лумпени, чийто шансове да управляват Гърция от средата на 2012г. стават все по-вероятни.


Четете още:

🔴 Съкровището на живота

🔴 Рухването на Гърция на масата на безспирния популизъм

🔴 Гърция – накъде след изборите в неделя?









Коментари

горе