Вече можем да проверяваме трудовия си стаж сами: Вижте как и къде!

Гръцки предприемач имигрира в България - една нова реалност


Събота, 19 Май 2012

Дискусията за бъдещето на Гърция продължава. Днес ви представяме мнението на Христос Муртис. То дава интересен поглед върху намеренията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, както и последствията, които те могат да имат не само върху Гърция, но и върху България.

Изглежда, че в Гърция на изборите през юни партията СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) ще стане първа сила и следователно ще има възможността да състави правителство като първа партия. Тя се състои от 12 малки екстремистки комунистически организации от маоисти, троцкисти, дори и анархисти и е обвинявана като виновна за големите бунтове в Атина с последвалите пожари и погроми.Причината, поради която тази малка партия, обединяваща различни лумпенизирани елементи, спечели 16% и сега може би ще стигне и над 20% от гласовете, се дължи на проявите и качествата на нейния председател Алексис Ципрас, който излъчва харизматичност и печели гласоподавателите.

Тази партия обаче се опира на някои кадри с малък практически опит и много от тях имат само бегла представа, но не и знание за начина на функциониране на държавата. Тя няма програма, а само едно общо описание на позициите си и се надява, ако поеме властта, да състави и истинска програма.

Сред различните й точки, наречени „програмни позиции”, е включено прекомерно данъчно облагане на фирми и богатства, дори и данък върху обема от дейности на едно дружество. По-конкретно, предлага се дружествата и лицата, печелещи над 500 000 евро годишно, да плащат данък от 75%, лицата, печелещи над 20 000 евро годишно да дават задължителен заем на държавата от 100 евро месечно завинаги, фирмите освен ДДС, който е 23%, да плащат и още 1% върху обема от дейността си и много други подобни мерки.

Естествено, СИРИЗА и левите вярват в държавно регулираното общество, което нанесе и най-голямата вреда на Гърция. Огромният държавен апарат от 711 000 души (който може да функционира и само с 200 000) трябва да намери пари за заплати и пенсии.

Ако новото правителство изостави Тройката и договорите за заем, ще трябва да ги плащат всички предприемачи, които са останали да работят и да създават в Гърция и по-конкретно 6 000 дружества, печелещи над 500 000 евро. Държавното регулиране на практика ще обяви гражданска война на произвеждащата частна икономика, която до този момент плащаше стойността на огромния държавен сектор с голяма рецесия и 1,2 млн. безработни, загубили работата си в периода 2009-2012.

В резултат, предприемачи от Гърция в момента прехвърлят предприятията си в България, тъй като тук чувстват сигурност и безопасност – въпреки различните структурни проблеми, които страната разрешава поетапно. Привлича ги като магнит стабилната данъчна система, ниският данък върху доходите и правилните отношения на комуникация и уважение с държавата, които за съжаление не съществуват в Гърция, където държавната система смята предприемача за един вид „мошеник”.

Сега обаче с хаотичната лява политика на СИРИЗА и вероятността тя да поеме управлението на Гърция, смятам че ще трябва да бъдем готови да посрещнем в България една вълна от загубили всякаква надежда мигриращи успешни дружества и предприемачи, чиято първа грижа ще бъде да се спасят от несправедливото им преследване, което се готви да им спретне една крайно лява система и една държава, в която юздите ще държи СИРИЗА.

Всичко, което предлага СИРИЗА, с пълното одържавяване и държавния контрол на всички банки, използването на спестяванията на частните лица в Гърция (които днес възлизат на 165 милиарда евро), узаконяването на 2,5 милиона нелегални имигранти от Ирак, Пакистан, Афганистан и Африка, увеличаването на държавните служители със 100 000 души, ще принудят десетки хиляди достойни гърци, които досега са работили усърдно и организирано в своята сфера, плащали са данъците си и никога не са създавали проблеми на никого, да поемат решително по пътя към странство.

Една вече публична тайна в Атина, Солун и в други градове е намерението на голяма част от хората от частния сектор да се преместят в България основно, както и в други страни, за да се спасят от гоненията, който буквално им подготвя държавата след изборите и доколкото СИРИЗА състави правителството.

Мнозина вече оценяват, че над 1000 жизнеспособни предприятия с голям обем от дейности и печалби ще се опитат да емигрират, за да се защитят, а не защото са имали в плановете си едно подобно преместване.

До момента знаехме за имигрантите, които отиваха в други страни, опитвайки се да си осигурят някакъв основен доход, както се случи и в България след 1997 г. Предприемачи-имигранти видяхме да бягат от страни с лидери от комунистически тип, познати ни от Третия свят, като Уго Чавес във Венецуела, но никога не сме вярвали, че нещо подобно би могло да се случи в Гърция или в някоя от другите страни, дългогодишни членки на ЕС.

Вече виждаме да се случва точно това и то само след думите и декларациите на тези политици.

Може би в даден момент ще видим, когато тези предприятия направят инвестиции в България, наемат нов персонал и започнат да плащат данъците си в държавния бюджет, че за българското правителство най-добрият глашатай ще стане „лудата” политика на ляво ориентираните лумпени, чийто шансове да управляват Гърция от средата на 2012г. стават все по-вероятни.

Следваща статия:
Съкровището на живота

Харесайте страницата ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе