«Купувам българското!» - една инициатива, която трябва да се популяризира активно



Много често се питаме как е възможно да се намали безработицата и да се повиши жизненото равнище на българските граждани. Обикновено, повечето хора, с които разговарям, се оплакват от управляващите или от управлявалите, но малцина са онези, които имат смелостта да си направят самокритика и да се запитат „а аз какво мога направя за една такава перспектива”. Всички чакат някакви магически решения, пари от инвестиции, които естествено не могат да дойдат в настоящия момент на огромна криза или разчитат на магическата пръчка на Бойко Борисов, която той просто няма, нито ще може да намери в рамките на сегашните жестоки европейски реалности.

Оплакванията обаче не разрешават проблемите, нито повишават жизненото равнище по един или друг начин. Стандартът се покачва, разбира се, с действията на ЕС в полза на предприемачеството, със съдействието на държавата, но преди всичко с чувствителността на гражданите на страната, които са живата душа и гласа на това място, тоест ние самите.

Всички искаме да видим безработицата отново под 7%, както в годините на бурно развитие 2006 – 2008. Нека започнем да правим едно малко, но достатъчно усилие в тази посока. Как можем да го постигнем? Придобивайки едно колективно съзнание на взаимна защита и подкрепа, нещо което не се усеща много в българското общество. Някои би казал, че думите ми са твърде елементарни и теоретични. И така би било, ако не исках да претворим в живота този наш осъзнат избор с малки и всекидневни конкретни действия.

Най-простото нещо е да осъзнаваме, когато купуваме стоки от супермаркетите и от други места, че голяма част от тези продукти са български. Да ги търсим и да ги предпочитаме. Да даваме т.е. парите си за изделия, които са създадени от местни фирми, в които работят наши сънародници. Повишаването на търсенето на продуктите на вътрешния пазар на страната води до по-добри резултати за конкретните производствени предприятия и повишава заетостта на работещите в тях със съответно намаляване на безработицата. Парите от заплати също се дават за потребление и така икономиката получава тласък към по-добри перспективи.

Ако осъзнаем вътре в себе си, че трябва да предпочитаме винаги българските стоки и споделим това наше послание с приятелите, децата и познатите си, ние самите ще можем да направим тази българска вълна от хора, която ще подкрепя напълно съзнателно местната икономика и стоки. Всички знаем, че освен избора, поради произхода си, българските изделия в мнозинството си са с добро качество. С други думи, не избираме само, заради самото избиране, а и защото имат подобаващо качество.

Ако успеем, всички ние, да осъзнаем силата, която държим в ръцете си, като активни участници в икономиката, тогава ще можем да разрешим много от проблемите си и да излекуваме голяма част от отворените рани, които ни мъчат всеки ден. Нека започнем това усилие, убеждавайки първо самите себе си и след това приятелите си, че оттук нататък за предпочитане ЩЕ КУПУВАМЕ БЪЛГАРСКИ СТОКИ И УСЛУГИ от фирми, произвеждащи тук, независимо от това дали собствениците им са българи или чужденци.

Както и инициативата за почистването на София, привлякла хиляди граждани, така и това усилие трябва да бъде ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМО и да се опитаме да го поставим сред приоритетите си в мислите и действията си.


Четете още:

🔴 Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото

🔴 Избирайки един различен път от онзи, от който наистина нямаме нужда

🔴 Гръцки предприемач имигрира в България - една нова реалност









Коментари

горе