Гърция на един дъх разстояние от пълния крах



Гърция е близо до пълен икономически и социален разпад, независимо от изхода на изборите на 17 юни. Гръцкият печат дава една доста мрачна картина за близкото бъдеще на страната. Ето как медиите обобщават основните проблеми на страната, така както ги показва реалният живот:

Α. Приходите на държавата от данъци и други източници отбелязват сериозно намаление. Държавните механизми буксуват, а и продължаващата рецесия в икономиката намалява потреблението, както и създаването на данъчно облагаема печалба. Бюджетният дефицит (приходи-разходи) нараства непрекъснато и страната върви към разруха или спиране на плащанията с голяма скорост.

Б. Енергийните, производствените и разпределителните дружества са на прага на фалита. Гръцката НЕК, т.е. ДЕИ, е декларирала, че страната може да се сблъска с реалната опасност от спиране на тока през летните месеци. Ако това се случи, ще има сериозни последствия за производството, както и за хотелите, които се надяват на някакви печалби точно през лятото. Тук влиза и невъзможността за изплащане на стойността на произвежданата енергия от собствениците на възобновяеми източници - фотоволтаични или вятърни паркове - със закъснения на плащанията, надвишаващи 6 месеца.

В. Гръцките хотелиери се оплакват от сериозно намаление на резервациите за лято 2012, докато съседните страни Турция, България, Хърватска, дори и Испания, отбелязват възход. Туристическата сфера е основният кръводарител за икономиката. Основен проблем на туристите е голямата несигурност, вследствие на представяния от средствата за масово осведомяване хаос, който съществува в Гърция. На практика, той не засяга туристическите райони, но въпреки това европейският турист избягва страната, страхувайки се от взривоопасната ситуация. Цифрите говорят за спад от 15%, поне за настоящия сезон.

Г. Спад на Атинската фондова борса, която през 2000 г. дневно имаше оборот от 2 милиарда евро, а днес вече под напора на събитията отбелязва активност от само 20-30 милиона евро. Последните 54 месеца, чисто счетоводно са извадени суми на стойност 182 милиарда евро след продажбата на акции, което съответства на 91% от пазара. Стойността на дружествата е паднала на много ниски нива.

Д. Осигурителните каси, контролирани от държавата, също са много близо до крах. Може би от юли много от касите няма да имат възможност да плащат пенсии, което се очаква да се задълбочи през следващите месеци.

Е. Изчислено е, че ако рецесията не бъде овладяна по някакъв начин и не бъде спряна, през следващите 12 месеца ще спрат да функционират 20% от държавните болници в страната, повечето от които са съвременни и са построени през последните години.

Ж. Строителната активност в Гърция се е свила със 75% в сравнение с 2007 г. и се очаква да падне до 80-85% до края на 2012 г. Вече не се строят никъде никакви държавни обекти и страната е заприличала на напълно изоставена.


З. През 2011 г. са спрели да функционират 68 000 малки и средни предприятия в сравнение с 2010 г. и тази цифра се очаква да се запази и през 2012 г. На 10 юни 2012г . влиятелният вестник „Катимерини" писа, че 6000 малки- и средни предприятия за производство и услуги, които не са били засегнати от кризата, са пристъпили към преместване на дейността си в България заради сигурността и безопасността, която чувстват идващите тук предприемачи.

И. Престъпността и общият социален хаос нарастват. Големият брой имигранти от Азия и Африка, дошли нелегално в Гърция с цел да преминат в други Шенгенски страни, са в капан и единственият изход за тях са престъпленията. Вече в някои райони на Атина патрулират въоръжени групи от обикновени граждани (с ловни оръжия), които охраняват къщите си от грабежи. При инцидент дори беше убит един крадец. Тази атмосфера дава сила на неонацистите, които изместват полицията, раздавайки собствено „правосъдие", когато бъдат повикани - както са правели нацистите на Хитлер в Германия между двете световни войни.

Й. Гърция на практика е изоставена от европейските партньори, които са изчерпали (логично) търпението си спрямо безсилието на страната да приложи програмата за реформи, както е била планирана и многократно дебатирана. Към това се добавя и опасната риторика на левицата от СИРИЗА, която призовава гражданите да я подкрепят, за да разтрогне договореностите с Европа и Тройката (ЕС-ЕЦБ-МВФ). Европейците вече планират излизането на Гърция от еврото и нейната изолация, за да не се прехвърли опасният вирус и в други страни.

Ситуацията надхвърля всякакви фантазии, което още повече подчертава безсилието на политиците да постигнат разбирателство помежду си. Те гледат безучастно мъртвия (Гърция) и се питат кой ще направи погребението и дали ще имат подходящи дрехи за него. Крахът е много близо, нещо което се коментира все по-ожесточено по вестниците, и съмнително дали изборите на 17 юни ще имат някакъв резултат за разведряването на тази черна картина в страната. Лятото ще бъде много трудно за Гърция и ще трябва да очакваме много сериозни сътресения, дори и пълен фалит на страната. Освен ако фалитът не бъде спрян изкуствено от партньорите на Гърция в ЕС, за да се предпазят от евентуална рецесия, до която той може да доведе в големите европейски икономики. Както съм писал и друг път, много е вероятно да бъдат отписани още дългове на Гърция, за да може да ги обслужва изобщо.

Сигурното е, че следващите 4 до 8 седмици ще бъдат много трудни и с много голямо значение за нашия регион.


Четете още:

🔴 Промяната на еднополюсния свят и създаването на един различен световен ред

🔴 Излизането на Гърция от еврозоната само ще влоши положението

🔴 «Купувам българското!» - една инициатива, която трябва да се популяризира активно









Коментари

горе