Как двата пола избират партньори и какво прави хармонично тяхното съжителство



Днес се замислих да напиша един текст във връзка с отношенията между мъжете и жените. Прочетох много научни изследвания по психология през последните дни и реших да сложа в някакъв ред мислите си, написвайки по този повод няколко реда за това как се привличат двата пола, за да създадат отношения помежду си.

Както жените, така и мъжете при избор на партньор изглежда, че се влияят от външния вид, но и от социално-икономическото положение на партньора, като двата пола обаче отдават различна тежест на тези два критерия и имат различна йерархия на предпочитанията.

Мъжете се подчиняват повече на визуалните аргументи.

За мнозинството от тях външните характеристики на една жена са най-важните, ако искат да имат някаква сексуална връзка с нея. След това констатират нуждата или желанието си за една по-тясна връзка. Първоначално, с други думи, определят с кои жени биха желали да имат сексуален контакт и след това преценяват кои от тях заслужават по-голямо внимание.

Обратното, за жените основният аргумент за близки отношения с един мъж е неговия социален и икономически статус.

В рамките на един неосъзнат понякога умствен процес високото социално и икономическо положение на мъжа имат свойството да определят доколко привлекателен външно и сексуално е той в очите на повечето жени. Първоначално те определят кои мъже са социално, външно и лично приемливи за тях и след това решават кои от тях биха могли да бъдат приемливи и за сексуални отношения.

Критериите на мъжете за избор на партньор

За мнозинството мъже основните критерии за избор на партньор са:

Външният вид на жената, за да го привлече сексуално (външният вид е един субективен фактор. Въпреки че съществуват общоприети социални модели, които оказват голямо влияние на отделния човек, всеки мъж може да има и собствена дефиниция за красотата на една жена).

Да е умна и контактна - иска да предизвиква възхищението на другите, но в същото време съществува и моментът на „притежание”. Иска да чувства сигурността, че конкретната жена е „негова”.

Да го предразполага, че ще бъде добра майка, съпруга и партньор.

Да се напасват помежду си като хора и да приема личността й – да имат общи интереси, да могат да общуват.

Критериите на жените за избор на партньор

За мнозинството жени основните критерии за избор на партньор са:

  • Финансовите облаги, образованието на мъжа и социалният му статус (да печели достатъчно пари от работата си, да е динамичен и амбициозен, да произхожда от добра среда, да е приятен за околните, да я очарова).
  • Качественото емоционално общуване (да показва разбиране, да има уважение между тях, нежност)
  • Да се чувства емоционално сигурна с него.
  • Да я предразполага, че ще бъде верен партньор и добър баща.
  • Да не я подценява, да я цени, признава и защитава.
  • Да я привлича външно.

Изследвания са показали, че мъжете в мнозинството си избират жени с по-нисък професионален, образователен и финансов статус, поради следните причини:


  • Самите жени, в мнозинството си, предпочитат да имат връзка и да се омъжват за мъже, които имат по-висок социален и финансов статус.
  • Често жените с кариера не отговарят на техните изисквания, що се отнася до външния вид (обличат се по-консервативно, не следва модните тенденции).
  • Повечето мъже искат жени, които могат да прекъснат временно кариерата си, когато двойката ще има малки деца, за да се посветят на семейството си.
  • Обикновено, мъжете гледат да са в съзвучие със социалните стереотипи, които го налагат като „по-силни” от жената. Една също толкова „силна” като тях партньорка много често води до негласна конкуренция между тях и това плаши мъжете.
  • Критериите на жените са по-гъвкави и разнообразни от тези на мъжете.
    За жените с течение на времето, възрастта на желаните партньори нараства съответно, а при мъжете наблюдаваме тенденцията да предпочитат по-млади жени с обичайна разлика до десет и повече години.
  • Докато жените се изкачват към по-високите социално-икономически кръгове, се забелязва, че критериите им се променят, защото правят сравнение, както между мъжете, които срещат в новото си обкръжение, така и между онези, които вече познават. Това ги насочва към онези мъже, които биха им осигурили някаква полза, които биха могли да ги подкрепят, да се грижат за тях и да им помагат, за да почувстват търсената сигурност и щастие.

Какво може да „обърка” избора на партньор

  • Когато изборът на партньор става под натиска на времето. Много често „социалната задължителност” на брака е затормозяваща, което се задълбочава с течение на годините – особено що се отнася до женския пол, чийто биологически часовник за майчинството има някакъв краен срок. Така понякога се налага компромис и избираме партньор, който не покрива всички наши критерии, за да отговорим на първо място може би на нуждата, натиска и посланията на собственото ни семейство, както и на обществото, доколкото бракът се определя като крайна цел за завършеността на човека.
  • Личният опит в собственото семейство и травмиращите спомени, които евентуално имаме от връзката на нашите родители, много често оказват влияние и на личния ни живот. Възможно е да искаме да накажем чрез личната си връзка някой от родителите си, който ни е натоварил с травмиращ опит.
  • Липсата на самопознание за нас самите. Не знаем собствените си потребности и желания в една връзка.
  • Ниската самооценка е една друга причина, за да затънем в една връзка.

7 стъпки за по-съзнателен и добър избор на партньор

  • Опитай се да не пренасяш травмиращ опит, страх и болка от миналото.
  • Дефинирай грешките, които може би са се случили в предишни връзки и се опитай да не ги повтаряш или ако се случат, да ги преодоляваш с разговори и разбиране.
  • Опознай своите потребности и желание и избери партньор, който ще може да ги задоволи.
  • Постави своите граници. Това ще усили твоята самооценка, а ще спечелиш и уважението на партньора си.
  • Претвори картината на връзката, която ще ти хареса и опиши какъв точно партньор би искал до себе си, за да му дадеш възможността да бъде съзидателен в тези рамки.
  • Опитай се да общуваш с другите отговорно и честно.

Истина е, че може да е нужно доста време, за да намериш подходящия партньор.

Важно е да отбележим, че всички тези гореизброени критерии не са абсолютни. Различават се от мястото и културата, времето, социалния статус, образователния ценз, както и от самия човек, ако вземем предвид, че всеки човек е неповторим и има своя личен опит и характер. Затова и всяка връзка е неповторима в собствените си рамки и критерии.


Четете още:

🔴 Отхвърлянето на вината като признание на греха

🔴 Гърция на един дъх разстояние от пълния крах

🔴 Промяната на еднополюсния свят и създаването на един различен световен ред









Коментари

горе