Българка, световно светило в медицината, разкри! Най-страшният хищник в храната е…

Доц. д-р Карамфилов посочи най-голямата опасност за жените в менопауза


Четвъртък, 21 Март 2019
Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделението по инвазивна кардиология в Университетска болница - “Александровска” в София. Специалист е по кардиология и инвазивна кардиология.

Завършва медицина в МУ-София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със “Златен Хипократ”. Взема специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. В момента работи в Клиниката по кардиология на “Александровска болница”. Преди това трупа опит в УМБАЛ “Св. Екатерина” и “Токуда”.

Д-р Карамфилов има над 50 публикации. Изнася лекции на над 20 научи форума. Печели награда за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по кардиология. Член е на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор на програмата “Стент за живот”.

Жените имат по-малко сърце, но то е много “по-трудолюбиво” - бие по учестено, малко по-уязвимо е и изключително загадъчно. Т.е., женското сърце има редица особености в сравнение с “мотора” на мъжкото тяло. Тези различия трябва да се знаят, тъй като играят важна роля за това как се проявяват, диагностицират и лекуват сърдечносъдовите заболявания при жените.

За особеностите на кардиологичните заболявания при жените разговаряме с доц. д-р Кирил Карамфилов, инвазивен кардиолог, който перфектно познава “тайните” на женското сърце.

- Доц. Карамфилов, женското сърце по-уязвимо ли е от мъжкото по отношение на кардиологичните заболявания?

- Това е добър въпрос, но няма еднозначен отговор на него, тъй като женското сърце е по-защитено от женските полови хормони, докато жената има менструален цикъл. В момента, в който настъпи менопаузата, нещата се обръщат. Т.е., в момента, в който настъпи менопаузата, жените са по-уязвими, страдат повече от сърдечносъдови заболявания.

- Т.е., зависи от възрастта на жената?

- Точно така, възрастта на жената определя и уязвимостта й към сърдечносъдовите заболявания.

- Имат ли си свой начин, по който боледуват жените?

- Има големи проучвания, които показват, че начинът на протичане, специално на миокардния инфаркт и в по-общ план и на исхемичната болест на сърцето, имат характерна специфика. При жените протичат с не толкова специфична, не толкова типична клинична симптоматика. И благодарение на това, че протичат с по-различна симптоматика, жените обикновено отиват по-късно и биват лекувани по по-различен начин от този, с който третираме стандартния пациент. Това в известна степен рефлектира и в по-лоши резултати от лечението.

Така че - да, при жените нещата протичат по-различно. Най-добре изследван е този въпрос при исхемичната болест на сърцето и при миокардния инфаркт. И това се свързва с по-голямо забавяне, по-различно лечение и в крайна сметка - по-лоши резултати.

Този въпрос продължава да бъде актуален и има своите обяснения на хормонално, на организационно и на клинично ниво. И, съобразявайки се с тази статистика, ние се опитваме да предлагаме на жените както адекватно лечение, така и да ги ограмотяваме, поради факта, че клиничната симптоматика при тях не е толкова типична, както при мъжете.

- По-лошите резултати включват ли и това, че инфарктът при жените протича по-тежко и смъртността е по-голяма?

- Да, за съжаление, симптомите, които изпитват жените, не са толкова типични. Затова и те не търсят толкова активно лекарска помощ.

Оплакванията не са толкова обострени за да получат лечение. А това води до забавяне. Всяко забавяне, от своя страна, при инфаркта води до своите последствия: загиване на по-голяма част от мускула на сърцето.

И, в крайна сметка, когато постъпят такива пациенти при нас, ние също не сме категорични дали става въпрос за инфаркт или за някоя друга от маските на миокардния инфаркт. Когато пациентът не получи нужното лечение по различни причини, както в случая заради по-нетипична симптоматика, със забавяне на диагностиката, то и резултатите съвсем логично при жените са по-лоши именно при миокардния инфаркт.

undefinedДоц. д-р Кирил Карамфилов

- А какви са проявите на тази по-различна, нетипична симптоматика при жените?

- При миокардния инфаркт симптоматиката при пациентите е гръдната болка. Тя има типична локализация, типична продължителност, т.е. неща, които са известни и на студентите по медицина.

При жените обаче, в зависимост от множество фактори, най-вече хормонално обособени, клиничната симптоматика е свързана по-скоро с една отпадналост, не толкова изразена и типична болка. Т.е., тя може да съществува, но има по-различен характер. И много по-често жените усещат задух, общо неразположение, по-голямо изпотяване, но не и този най-типичен симптом - гръдната болка, който ни кара да сме сигурни в диагнозата и да задвижим оттам-нататък целия диагностичен набор от изследвания: електрокардиограма, лабораторни изследвания, ехокардиография и т.н.

- Различава ли се в този смисъл лечението и диагностиката на сърдечносъдовите заболявания при мъжете и при жените?

- Разбира се, има голямо сходство, тъй като заболяванията са с естествена еволюция, която и при мъжете, и при жените протича по един и същи начин.

Но има и специфика, която ние трябва да отчитаме. И съобразявайки се с тази специфика, можем да бъдем по-адекватни в диагностичното си проследяване и лечение. Когато лекуваме определени заболявания, значение имат и възрастта, и полът.

- Към какво е най-уязвимо женското сърце в сравнение с мъжкото?

- В по-шеговит план, доказано е, че жените са много по-емоционални. И сега, все повече доказателства в клиничната практика и в науката се получават по отношение на стреса и възприятието на стреса от страна на жените. Те са по-емоционални, възприемат нещата по-ярко, по-остро, по-навътре, казано по-разговорно. Това води до свръхактивация на симпатикусовата нервна система, което от своя страна допринася за по-голямото увреждане, по-голямата щета върху сърцето и при всички други подлежащи заболявания.

- Тази по-висока емоционалност при нас е съпроводена с по-учестено сърцебиене при радостни събития, притеснения или просто в очакване на нещо да се случи... Това също ли действа неблагоприятно върху женското сърце?

- Да, като, разбира се, има много специфика. Но, може да се каже, че по-високата сърдечна честота, базирана на по-голяма симпатикусова стимулация на нервната система, която е отговорна за активността на човека, съответно води до по-лоши резултати: колкото по-нисък е пулсът, сърдечната честота, толкова по-добре се храни сърцето. И обратно, колкото по учестена е сърдечната честота, толкова повече се влошава захранването и съответно се уврежда самото сърце.

undefined

- Женското сърце е по-малко по размер от мъжкото. От гледна точка на кардиолога, ощетени ли сме жените от природата, която ни е дала по-малко сърце?

- По-принцип, е придобило гражданственост разбирането, че, когато имаш голямо сърце, това е добре - значи си човек с широка и щедра душа например. Ние, кардиолозите, обаче, навлизайки малко по-детайлно в този факт, не сме съгласни с това мнение.

Голямото сърце не е добър показател - този факт визира пациенти с високо кръвно налягане, хора, които са били например дългогодишни спортисти, със съответното прекомерно физическо натоварване. Това е довело до повишаване работата на сърцето, вследствие на което то се е уголемило или увеличило. Така, че голямото сърце не е добре от гледна точка на нас, кардиолозите.

Чисто практически ние, като специалисти, считаме, че малкото женско сърце е по-добрият вариант, отколкото човек да има голямо сърце. Това, разбира се, не означава, че човекът с малко сърце е тесногръд. От гледна точка на медицината няма такава връзка.

- Често употребяваме изразите: “боли ме сърцето”, “тежко ми е на сърцето”, изразявайки определени емоции. Боли ли наистина сърцето?

- Да, определено, сърцето боли. Не знам откъде идва тази догма, че сърце не боли. Напротив, болката е универсален симптом не само за сърдечносъдовата система, но и за целия организъм. И тя показва, че става нещо, което не трябва да се случва. Т.е., в повечето случаи, когато имаме болка в областта на сърдечносъдовата област, тя идва поради исхемия - недостатъчно кръвоснабдяване, което, ако продължи по-дълго време, води до загуба на мускулна маса. Така, че болката в сърдечносъдовата система е алармиращ симптом.

Много често гръдната болка не се дължи на сърдечносъдов проблем. Може да е причинена от възпалителни заболявания на белия дроб, от различни гастроентерологични заболявания. Но, така или иначе, когато е типична, когато е специфична за сърцето, тя е израз на проблем и трябва да й се обръща сериозно внимание.

- Има ли такъв синдром в практиката на кардиолозите, като “синдрома на разбитото сърце”? Може ли човек да умре от любов?

- Не, няма такъв синдром. Има нещо, което наподобява, образно казано, “разбито” сърце и то се случва именно при жени, които имат изключително голяма активност на симпатикусовата нервна система, известен като стресиндуцирана (такоцубо) кардиомиопатия. Тя настъпва, когато има прекомерен спазъм, твърде продължително стесняване на един от съдовете на сърцето, който блокира кръвотока в тази зона и причинява голям инфаркт. В този аспект, единствено и само емоционалността може да доведе до “разбито” сърце.

- При мъжете има ли такъв проблем?

- Разбира се, при мъжете също го има този проблем, но честотата е 1:5, в полза на жените.

- Какво ще пожелаете на нашите читателки? Как да опазят сърцето си?

- Ще им пожелая да се наслаждават на малките неща в живота. Проблеми и неприятни преживявания ежедневието ни предлага много, но винаги можем да се концентрираме върху хубавите неща. Доказано е, че по-щастливите, по-позитивно емоционалните хора, имат по-добра прогноза за преживяемост и по-малко заболявания. Така че с една усмивка, с позитивна настройка призовавам вашите читателки да се наслаждават на по-малките и по-големите позитивни неща, които животът им предлага. Така ще бъдат доказано и по-здрави!

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: Блиц

Следваща статия:
Баба ми казваше - няколко неща, за които да се замислите

Коментари

Видео на деня

горе