Експертът по храните д-р Сергей Иванов: Не яжте пилешко!

Лекари спасиха родилка и бебето й във Варна


Понеделник, 18 Март 2019

Лекари от МБАЛ „Света Анна – Варна“ спасиха млада жена в напреднала бременност и направиха възможно раждането на бебето й – живо и здраво, въпреки непостигнатата пълна зрялост и тежкото общо състояние на майката.

В екипа, дарил с най-голямото щастие – майчинството, 30-годишната Димка от Лудогорието се включиха началникът на „Родилно“ отделение на варненския „Пирогов“ д-р Милко Папазов, началникът на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Валентин Власаков и шефовете на клиниката по гинекология проф. Явор Корновски и на отделението по гастроентерология д-р Нестор Мерджанов.

Събирането на мултидисциплинарния екип се оказало наложително миналата седмица, след като бременната в 34-та гестационна седмица жена потърсила помощ в МБАЛ „Света Анна – Варна“ в тежко състояние и в реална заплаха за живота, включително – и на бебето.

Медиците установили, че 30-годишната Димка, освен в напреднала бременност, е с неалкохолна чернодробна цироза, диабет и асцит (наличие на сериозно количество течност в стомаха). Тежката и сложна клинична картина се оказала причина жената да бъде лекувана консервативно в няколко лечебни заведения. Състоянието й междувременно се усложнило и тя била приета по спешност в МБАЛ „Света Анна – Варна“, изпълнена с отчаяние и страх, че няма да прегърне първата си рожба, чакана три години и предшествана от две загубени бебета.

Специалистите от спешната болница на Североизточна България взели решение да пристъпят към радикални мерки, за да спасят живота и здравето както на майката, така и на бебето.

В резултат на серия интервенции от корема на младата жена са източени литри течност, а бебето е извадено и поставено в кувьоз и под наблюдение на специалистите в отделението по неонатология в болницата.

30-годишната Димка е изписана преди края на работната седмица, а малкият й син Васил остава под наблюдение в отделението по Неонатология, докато достигне тегло, безопасно за изписване и отглеждане в домашна обстановка.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: 24 часа

Следваща статия:
Адвокатът Томов, който в САЩ съди БНБ, две банки и още 20 българи, е получил $ 300 000 от Цветан Василев и КТБ

Коментари

Видео на деня

горе