"Осрам" откри първа у нас инвестиция за 50 млн. лв. край Пловдив



Към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират, обяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първия завод на технологичния гигант "Осрам“ (Osram) в България. Той е първото вложение на световния гигант в областта на осветлението в Източна Европа.

В новопостроения немски завод за осветителни тела край Пловдив са вложени 50 млн. лв. и ще работят 900 души. Той ще произвежда електронни баласти за ЛЕД-модули и традиционно осветление, драйвери и светодиодни модули. Произведените продукти ще се продават в Европа.

“Виждаме позитивни сигнали и от редица други компании”, каза Александър Манолев при прерязването на ленjата. По думите му само от началото на годината са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5000 работни места. “Нещо повече, към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират”, допълни той.

"Сигурен съм, че с всичко, което сме започнали като действия – за намаляване на административната тежест, за развитието на индустриалните зони, за подобряването на връзката между обучението и пазара на труда и всичко останало, тези резултати ще продължат да бъдат надграждани”, каза Манолев. Той допълни, че е налице още една позитивна тенденция - повече компании да инвестират във високотехнологични проекти в България.

На церемонията присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

"Горд съм от всяка инвестиция, която се случва в България. Но най-доволен съм от инвестиции в производство, защото това означава заетост, работна ръка, приходи, инвестиции в бъдеще за България”, заяви Томислав Дончев. Той изрази надежда в бъдеще и публичните институции и качеството на управление да бъдат толкова високо технологични в един момент, че да можем да задържаме и привличаме големи компании тук, да има добри заплати за хората, които са важни за една държава.

Базираният в Мюнхен концерн "Осрам" е вторият по големина в света производител на светлинни тела (източници) с 110 годишна история. Портфолиото варира от високотехнологични приложения, базирани на полупроводникови технологии, като инфрачервено или лазерно осветление, до предлагане на интелигентни и свързани решения за осветление в сгради и градове. "Осрам" е част от групата на "Осрам Лайт" (Osram Licht). Акционер в "Осрам Лайт" е "Сименс", която наскоро обяви, че ще продаде значителен дял от акциите си в групата.


Четете още:

🔴 Гришо би полски исполин

🔴 Разделение. Символът на българите в чужбина

🔴 Кола "кацна" между две дървета в парк в Стара Загора (ВИДЕО)





Източник: mediapool





Коментари

горе