С малки стъкълца Велина превръща обикновени стени и прозорци в изящни витражи и мозайки



С МАЛКИ СТЪКЪЛЦА „РИСУВА“ ВЕЛИНА СТАЛЕВА И ТАКА ПРЕВРЪЩА НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ПРОЗОРЦИ И СТЕНИ В ИЗЯЩНИ ВИТРАЖИ И МОЗАЙКИ. Вели, както я наричат приятелите и колегите й, е автор и на витража, който украсява фоайето на първия етаж в Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Огромната, близо 10 квадрата картина на младата авторка е кръстена „Есен – зрялост и познание“ и е част от цялостен ансамбъл „Сезони на знанието”, който все още не е завършен. Вели е реализирала своята част от проекта в класическата витражна техника „Тифани“. „Всяко едно от парчетата стъкло се облепя в „Тифани лента“ и се запоява с калай. Преди това обаче част от стъклата трябва да бъдат нарисувани и изпечени в пещ. Процесът е продължителен, може би три месеца работихме върху цялостната визия, но си струва заради ефекта, който витражите предизвикват. За разлика от мозайката, която отразява светлината, витражът приема светлината и я излъчва, оставя светлинки по земята и превръща цялото помещение в картина“, казва Велина. И уточнява, че нейната част от проекта в пети корпус символизира последния етап от обучителния процес на студентите, когато те трябва да поемат своя път. Затова и се намира на първия етаж.

Вели има участие и в мозаечното пано „Слоеве на съзнанието”, което е 25 кв. м и украсява една от стените на Педагогическия факултет на ВТУ. Автор на проекта е Петя Петкова, а Вели работила в екипа й.

Вели пред своя огромен витраж в Пети корпус на ВТУ.
Вели пред своя огромен витраж в Пети корпус на ВТУ.

Възпитаник на Факултета по изобразително изкуство, Велина Сталева е завършила вече и магистърската си степен по стенопис. Учила е при доц. Борис Желев и проф. Олег Гочев. В момента е докторант и отново изследва темата за витражното изкуство в България.

„Все по-често напоследък хората започват да оценяват витража и той се появява в архитектурата, в частни домове, в галериите, където участва в изложби. Става дума за инсталационния витраж, това са творби, които могат да съществуват извън архитектурата. Те са монтирани в специално изработена конструкция и не се съобразяват с конкретни архитектурни рамки и изисквания“, разказва Вели и допълва, че именно такъв вид инсталационен витраж тя и група нейни колеги са реализирали в Сливен. След това работата им е била представена пред сградата на Община Сливен за радост на жителите и гостите на града.

Освен че се занимава с докторантурата си, Велина често участва в изложби и се представя с витражни пана, рисувано стъкло, пластични витражни творби. Последната творба, която тя реализирала, е била за Международно биенале на стъклото 2017, което се проведе само преди месец на територията на няколко български града, включително и във Велико Търново.

ДВА МЕСЕЦА ПРЕЗ ЛЯТОТО ВЕЛИ РАБОТИ В АТЕЛИЕ ПО МОЗАЙКА В ИТАЛИАНСКИЯ ГРАД РАВЕНА. Младата авторка беше там по докторантската си програма. „Сама трябваше да намеря къде да поработя за повече практика в реална среда и сама избрах ателието, което е може би най-активното в Италия. Познавам се с мениджъра му, който е преподавател в академия „Di Belle Arti“ в Равена. Точно там срещнах този мениджър на ателието по мозайка и така успях да отида в реална среда да поработя и да видя как се случва всичко. В България няма такива специализирани ателиета за реализация на мозаечни пана, а Равена е известен град именно с мозайката си. Там могат да се видят едни от най-ценните мозайки от раннохристиянски базилики и хората си пазят традициите“, усмихва се Вели, която е успяла да види мозайки от VI в.

Освен това Вели признава, че точно такива пътувания я зареждат с идеи и й дават вдъхновение да прави изкуство, когато се прибере у дома.

А Вели живее във Велико Търново от осем години. Родена е в Казанлък, където е завършила Художествена гимназия. След това пристигнала тук да учи във Факултета по изобразително изкуство и се влюбила в града. Сега мечтае за свое собствено ателие, което да оборудва с всички необходими материали, инструменти, машини и пещи за обработка на стъкло.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Калиев перманганат: отровата, която струва шепа стотинки, а лекува над 15 вида болести

🔴 Невъзможната българска любов на Ататюрк

🔴 Слави: За рождения ми ден баща ми ми пожела да не се занимавам с политика





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе