Баща ми почина от инсулт. Жалко, че не знаех за тази първа помощ

Медицинска академия натири световноизвестен български учен


Петък, 20 Октомври 2017

ЗАВИСТ ИЛИ… НАТИРИХА СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН НАШ УЧЕН
Проф. Огнян Колев е единственият български учен в НАСА

Коментар на Григор Лилов

Проф. Огнян Колев

Медицинският специалист на НАСА, ученият със световна известност проф. Огнян Колев, беше натирен от Медицинска академия – вече няма да преподава на студентите.

Огнян Колев е специалист по неврология. Работил е по космическата програма на България, а впоследствие – по тази на НАСА, където е „senior research associate“. Интересите му в тази област са в така нар. „космическа болест“ на астронавтите, а по-общо – връзките между ориентацията в пространството, вестибуларния апарат и мозъка.

Световно известен е.

Но дълги години – и при социализма, и при демокрацията ни, няма никаква награда у нас. Родните т. нар. „елити“ не го забелязват.

А ето част от международните му отличия:

*** през 2000 г. получава медал за научни постижения от Мюнхенския университет;
*** през 2003 г. е награден от НАСА за научен принос в космическите полети;
*** през 2004 г. е награден от Министерството на отбраната на САЩ като научен ръководител на проекти, свързани с ориентацията на човека в пространството;
*** през 2014 г. е награден отново от НАСА за върхови научни постижения и за 22 години сътрудничество в поддържане на програмата за научни изследвания на космични полети на Космичeския център – Хюстън.

И т.н.

Проф. Огнян Колев е гостуващ преподавател в Харвард, Тексаския университет, Импириъл колидж в Лондон, Мюнхенския университет и т.н. Тази година например гостуваше в университета „Джон Хопкинс“, който редовно заема първо или първите места в световните класации на ВУЗ в областта на медицината.

Родната Медицинска академия, дето я няма дори в първите хиляда ВУЗ-а в света (след място 1000 не се водят класации), обаче счете, че учен, който е в първата тройка в света в своята си област, няма място като преподавател в нея.

Родната завист го сряза у нас още през пролетта, но заради назряващия тогава скандал самото решение дойде сега.

Когато един народ и нация не ценят умовете си, този народ, тази нация не само губят бъдещето си, но имат и жалко настояще. Виждаме го дереджето на България.

Източник: Euro Chicago

Следваща статия:
С малки стъкълца Велина превръща обикновени стени и прозорци в изящни витражи и мозайки

Харесайте страницата ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе