Медицинска академия натири световноизвестен български учен



ЗАВИСТ ИЛИ… НАТИРИХА СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН НАШ УЧЕН
Проф. Огнян Колев е единственият български учен в НАСА

Коментар на Григор Лилов

Проф. Огнян Колев

Медицинският специалист на НАСА, ученият със световна известност проф. Огнян Колев, беше натирен от Медицинска академия – вече няма да преподава на студентите.

Огнян Колев е специалист по неврология. Работил е по космическата програма на България, а впоследствие – по тази на НАСА, където е „senior research associate“. Интересите му в тази област са в така нар. „космическа болест“ на астронавтите, а по-общо – връзките между ориентацията в пространството, вестибуларния апарат и мозъка.

Световно известен е.

Но дълги години – и при социализма, и при демокрацията ни, няма никаква награда у нас. Родните т. нар. „елити“ не го забелязват.

А ето част от международните му отличия:

*** през 2000 г. получава медал за научни постижения от Мюнхенския университет;
*** през 2003 г. е награден от НАСА за научен принос в космическите полети;
*** през 2004 г. е награден от Министерството на отбраната на САЩ като научен ръководител на проекти, свързани с ориентацията на човека в пространството;
*** през 2014 г. е награден отново от НАСА за върхови научни постижения и за 22 години сътрудничество в поддържане на програмата за научни изследвания на космични полети на Космичeския център – Хюстън.

И т.н.

Проф. Огнян Колев е гостуващ преподавател в Харвард, Тексаския университет, Импириъл колидж в Лондон, Мюнхенския университет и т.н. Тази година например гостуваше в университета „Джон Хопкинс“, който редовно заема първо или първите места в световните класации на ВУЗ в областта на медицината.

Родната Медицинска академия, дето я няма дори в първите хиляда ВУЗ-а в света (след място 1000 не се водят класации), обаче счете, че учен, който е в първата тройка в света в своята си област, няма място като преподавател в нея.

Родната завист го сряза у нас още през пролетта, но заради назряващия тогава скандал самото решение дойде сега.

Когато един народ и нация не ценят умовете си, този народ, тази нация не само губят бъдещето си, но имат и жалко настояще. Виждаме го дереджето на България.


Четете още:

🔴 С малки стъкълца Велина превръща обикновени стени и прозорци в изящни витражи и мозайки

🔴 Калиев перманганат: отровата, която струва шепа стотинки, а лекува над 15 вида болести

🔴 Невъзможната българска любов на Ататюрк





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе