Физиотерапевтът Велизар Христов: Болката само показва, че има проблем!



Човек трябва да се разглежда цялостно, а не да се кръщава с епитети "болно коляно" или "рамо"

Велизар Христов е физиотерапевт и кинезитерапевт от дълги години. Той, заедно с приятелката му Михаела Първанова, които са възпитаници на Национална спортна академия (НСА) "Васил Левски", са се посветили на грижата за хората и това да ги избавят от болката. И двамата започват кариерата си като спортисти, а по-късно стават и специалисти в физиотерапията и кинезитерапията. Велизар се влюбва в професията по-късно, тъй като травма го кара да се откаже от спорта, докато Михаела е активен спортист и днес. Ето какво сподели с нас Велизар за началото, трудностите, методите и мечтите.

- Защо реши да се занимаваш с физиотерапия и кинезитерапия? Как започна всичко?
- Любопитството и желанието ми да бъда по-добър винаги са били в основата на решенията ми. От ранна детска възраст активно тренирам футбол. Не съм сигурен дали многото тренировки и липсата на знания за процесите на възстановяване и превенция доведоха до момента, в който тялото ми просто не можеше да понася натоварванията. Разбира се, не изключвам варианта да не съм бил за този спорт. В крайна сметка прекратих с футбола заради травма, която никой не успя да разбере и да ми помогне. Обикалях лекари, терапевти и народни лечители в цялата страна. От отбора, в който приключих футболната си кариера, явно ме харесваха и решиха да ме задържат като масажист, тъй като аз вече имах лицензи за различни видове масажи и проявявах интерес към тях. Всичко това се случи благодарение на Георги Иванов, който в момента се грижи за най-елитните боксьори на България. И именно тук в мен се настани амбицията да се науча как да помагам на футболистите при травма, а не само да ги възстановявам с масажи. Другият основен човек в развитието ми като кинезитерапевт е приятелката ми Михаела, с която в момента работим и развиваме заедно Academica Physio. Тя все още е активна футболистка, а тогава и студентка по Кинезитерапия. Четейки нейните учебници и записки, взех спонтанното решение да запиша второто си висше образование и да се впусна в съвсем нова, но близка сфера. Първото ми висше образование е Треньор по футбол. Така започна паралелното ми развитие в две различни, но много свързани професии - треньор по футбол и кинезитерапевт.


- Кое е/бе най-трудното?
Мисля, че когато човек прави нещо с желание, то не изглежда толкова трудно. Разбира се, изпитвах големи затруднения, докато учех и работех едновременно, защото не исках да жертвам нито футбола, нито кинезитерапията. Нямах никакви финансови затруднения, благодарение на родителите си. Напротив, те направиха живота ми в тези години лесен и създадоха всички предпоставки за моето бурно развитие. Оценявам го и бих направил същото за децата си след време. И сега е така. В момента харесвам и двете си професии и се смятам за щастливец, че мога да работя по тях едновременно.


- Какви хора търсят помощта ви? Само спортисти или и обикновени хора и има ли ограничение във възрастта? На кого не се препоръчва?
- Всички хора идват при нас. Ние не се приемаме за специалисти в дадена област. Да, дълбоките ни връзки с много спортове и клубове ни правят популярни сред спортистите, но те имат приятели и роднини, които са извън спорта, а също страдат от различни проблеми. Заедно с Михаела се опитваме да разглеждаме човека цялостно. Не ги кръщаваме с епитети "болно коляно" или "рамо". Изучаваме и развиваме много холистични практики и терапии, с които да поглеждаме цялостно върху дадена проява на човешкото тяло. Именно поради тази причина при нас често идват малки деца и възрастни хора.

- Кои части от тялото лекувате? И какви болести?

- Опитваме се да не лекуваме определени части от тялото, а цялото тяло. Локалната проява на болка е само индикация за съществуващ проблем. Насочваме огромна част от енергията си в правилната диагностика. Само така ще стигнем до очакваните от нас и от пациентите ни резултати. Ако Ви боли коляното, рамото, кръста, гърба, ние ще третираме тези зони, но ще потърсим причините за болка и дискомфорт и на други места. Ако сте получили мускулно разтежение, ние ще овладеем възпалителния процес и ще разгледаме дали то не е предизвикано заради дисбалнас по някоя от прилежащите мускулно-сухожилни или миофасциални вериги. Накратко казано, ние третираме всички проблеми по опорно-двигателния апарат свързани с мускули, сухожилия и стави. Извършваме рехабилитация след операции на колена, глезени, тазобедрени стави, рамена, лакти, китки и др. Променяме лошите навици на хората, свързани с порочна стойка, обездвиженост и др.

Цанка ДОНКОВА


Четете още:

🔴 Извънредно от Брюксел: Страхотна вест за българите, живеещи на Острова! Тереза Мей и Борисов се разбраха да... (СНИМКИ/ВИДЕО)

🔴 Уникални бързи десерти само с 2 съставки

🔴 Как възкръсна перлата на Старинен Пловдив





Източник: Блиц





Коментари

горе