Емигрантка написа разтърсващо писмо до всеки!

Обсерваторията в Борисовата градина отваря за посетителиАстрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина от 20 октомври отваря за посетители в края на всяка седмица - в петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове, съобщиха от висшето училище.

Дневните посещения ще включват кратка интерактивна лекция, запознаване с историческите факти и разглеждане на обсерваторията. Във вечерните часове посетителите ще могат да наблюдават звездни обекти с телескоп при ясно небе.

Цената на дневните посещения за възрастни в обсерваторията ще е 5 лева, а 3 лева ще е посещението за деца над 6 години, за пенсионери и студенти. Вечерните посещения за възрастни ще са 7 лева, а 5 лева - за деца над 6 години, за пенсионери и студенти.

Катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет организира и много събития със свободен вход, сред които са ежеседмичният кръжок по астрономия и вечерите на астрономията.

Кръжокът по астрономия на катедрата "Астрономия" на СУ се организира от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов - първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока сега са от 19.30 часа в зали на Физическия факултет на СУ - с предварително определена тема и лектор.

Акцентът на тези сбирки е върху българския принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и от други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономията и физиката.

Един път в месеца кръжокът се организира от 19.30 часа в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. При ясно време тогава има и възможност за кратки наблюдения с няколко телескопа на планетите, на луната и на по-далечни обекти. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
С ниските си пенсии германци живеят, а не живуркат в България

Коментари

Видео на деня

горе