Чешма с формата на гайда за бащата на "100 каба гайди"



Бюст-паметник на Апостол Кисьов ще бъде открит в село Стойките в събота. Обединителят на родопските гайди, така наричат основателя на Ансамбъл за автентичен фолклор към читалището в родното му село и оркестър „100 каба гайди”. Кисьов е създател на първите гайдарски сюити  на Детско-юношеския ансамбъл в Смолян.

Той е роден през 1924 година и си отива от този свят през 2007 г. С паметника се увековечава паметта му 10 години след кончината на големия родопски фолклорист.
Събитието е включено в програмата на община Смолян, посветена на 105 години от Освобождението на Родопите и Празниците на града, съобщиха от община Смолян.  

Бюст-паметникът на основателя на легендарния оркестър "100 каба гайди" гледа към читалището в селото, откъдето е започнал да създава оркестъра, каза кметът на Стойките Георги Георгиев. Бюстът е поставен така, че под него с композиция от камъни се оформя голям паметник, а до него и чешма във формата на гайда.

Идеята възникнала спонтанно преди доста време. Първоначално тя се подела от ръководителя на оркестъра Костадин Илчев, който събра 333 каба гайди за рекорда на Гинес. С гайдаря от състава Ангел Каравланов от Чокманово първо смятали да се направи барелеф и след като запознали кмета на селото, започнали да търсят подходящо място за монумента. 

 "Тъй като около пътя и в центъра на селото местата, които бяха възможни, са собственост на Агенция "Пътна инфраструктура" и частни, срещнахме административни трудности. С помощта на зам.-кмета на община Смолян Мариана Цекова и кмета на Смолян обаче се избра общинско място, на което да бъде поставен паметникът, каза Георгиев.

Каравланов изваял бюст-паметника на Апостол Кисьов от гранит, а заедно с кмета събрали с кран и закарали с фадрома големи камъни за фигуралната композиция. Паметникът бил дооформен от бригадата на Манол Чернев. Идея за надпис на камъните дал основателят и дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян Никола Дамянов. Така на камъните вече има и надпис: "Песента и човекът се раждат заедно". До паметника има паметна плоча с имената на първите гайдари от Стойките и Гращица.


Четете още:

🔴 Зарадвай близък в чужбина с картичка от България

🔴 Един от най-обичаните български актьори празнува днес

🔴 Обсерваторията в Борисовата градина отваря за посетители





Източник: Марица





Коментари

горе