Сигнал за скандални учебниците на турски в Шуменско



Разлютени читатели от Шуменско ни пращат скандални сигнали, придружени с фотоси. Масово в партийните офиси на ДПС се складирали и предстояло да се раздадат в неизвестни учебни заведения, учебници и помагала до 8 клас- изцяло на турски език. Съдържанието им е неясно, но със сигурност би било провокативно с подмена навярно на исторически и съвременни истини. Снимките са напълно автентични и ако сега МВР направи например внезапна проверка, ще установи същото. Един жокер- партийния офис в центъра на града. Сигнал до силовото ведомство вече е подаден, както и до общината.

Министерството на образованието също не е лошо да се позаинтересува, какво точно се готви да се прави през призмата на просветата в случая, защото българския, а не някой друг език е официален в страната и обучението в училищата следва да бъде на кристално български и без чуда пропаганда. Надделява мнението, че т. нар. ново потурчване, тръгва или се готви да тръгва от Шумен. Там където е най- голямата джамия у нас в комбинация с медресе.

В културно- духовният комплекс, просветните работници трудно могат да бъдат забелязани. За зреещия скандал с учебниците на турски, антибългарската картина навярно ще се разрази и напълно логично. Издателството не е на територията на югоизточната ни съседка, а..във Велико Търново и се казва Фабер. Никой обаче не вдигаше на записания телефон по кориците при неколкократните ни опити. Това поражда пък въпроителни.

"Къде е държавата в цялата тази ситуация? Нямат информация ли какво? Сигурно в офисите и на другите етнически партии са приготвени подобни неща. Това сто на сто е дело на Дианета и слугите им в България. И едва ли само Шумен е града в който зрее скандал на етническа основа заради последната провокация" каза известен шуменски общественик, пожелал да запази анонимност на този етап.

Клетвите за вярност към родината са нещо съвсем естествено за Турция. В български училища обаче те пораждат недоволство. "Задължавам се да обичам родината и турската нация повече от себе си" сричат децата от турски преселнически семейства в часовете по майчин език на немалко места по родната ни татковина. Това се случва най-вече там, където се ползват учебниците на турското министерство по въпросите на националното възпитание, създадени специално за децата в чужбина. Помагалата от поредицата "Турски език и турска култура" се раздават безплатно от турските консулства с аргумента, че не съществувал единен учебник за часовете по майчин турски език в България.

В Западна Европа вече масово се бие тревога и настояванията са за забрана на турските учебници. Според експертите на Синдиката за образование и наука те са опасни, защото потенциално застрашават интеграцията на децата от преселническите семейства. Образователното министерство на най-голямата германска провинция в момента например се е заело с щателна проверка на съдържанието им.

След като въпросните млади хора щели да са единствено турски граждани, ставало ясно, че е напълно естествено те да се запознават с културата и езика на своята страна. Към това очевидно спадат и официалните й възгледи за историята, защото в третия том от скандална поредица учебници пише, че през 1915 година арменците застанали на страната на руснаците и англичаните в опит да отслабят османската държава и това едва ли не бил мотив за настъпилите после кланета над първите християно. От същия учебник излиза, че след края на Първата световна война арменците с договор се били отказали от собствените си земи в източната чст на сегашна Анадола. За гоненията и избиването на близо милион и половина арменци не се споменава нито дума. Тук в България пък е напълно възможно турското робство и кръвния данък да речем, да са представени по изкривен и лъжлив начин в столетията на: "Под управлението на султана". Ще следим с интерес случващото.

Г. Георгиев

П. Михайлов

 


Четете още:

🔴 ВНИМАНИЕ, ДАМИ! БЯГАЙТЕ ОТ ТЕЗИ МЪЖКИ ЗОДИИ, КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН!

🔴 Бялата мафия крие това от народа с десетилетия! У нас има чудотворна билка, която замества най-скъпите лекарства и лекува дори...

🔴 Майкъл Джордан става български свекър! Синът му се жени за нашенка (снимки)





Източник: uniconbg





Коментари

горе