Българският охлюв – без конкуренция!



Венета Николова - Пътешествия без край

Представителят на семейство мекотели, който пъпли по нашите градини и ливади, притежава нещо, което неговите побратими по света нямат. Затова е толкова ценен дерматолог и лечител. 

Лошата репутация на охлюва, олицетворяващ мудност и безпомощност, е напълно неоправдана! Малката невзрачна твар, забележима едва когато изхрущи под краката ни, заслужава далеч повече внимание и… уважение! Доказва го огромният интерес на научните среди у нас и в чужбина. Само че не към кой да е вид охлюв, а към българския градински Helix pomatia. Защо ли?

Защото слузестото създание, населяващо земите ни, се изявява като несравним лечител на ред болести. Да не говорим, че е на път да измести ботокса.  Продуктите ни на основата на нашенски охлюв жънат небивал успех на родния пазар и в чужбина.

Може и да се оплакваме, че се доближаваме до европейските стандарти  с темповете на охлюв, но е факт, че именно мудната животинка помага на много българи да преодолеят тежките времена. Десетки  ферми за охлюви, разпръснати из цялата страна, работят на пълни обороти, а собствениците им се радват на печеливш бизнес. Един грам лиофилизирана слуз от нашенски Helix се продава за около 40 евро на световните пазари. Безспорните качества на отглежданото у нас мекотело го правят търсена стока в страни като Италия, Испания, Франция, Япония и пр. Използва се предимно в хранителната и козметичната индустрия. Освен че са вкусни, охлювите ни притежават свойството да изглаждат почти като с магическа пръчица бръчките. Затова слузта от охлюв влиза в състава на някои от най-скъпите кремове против стареене. Но не само!

От години чудодейната гадинка не дава мира на учени от няколко европейски лаборатории. Причината е, че нашенският охлюв притежава неподозирани лечебни свойства, свързани с имунната система и туморните заболявания. Всъщност, какво толкова го отличава от неговите побратими по света? Доц. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН дава следното обяснение:

„В България, за наша голяма радост, природата все още не е толкова замърсена. Имаме великолепни планини, имаме толкова пищна растителност! А не е без значение къде се развива охлювът, защото той се оказва един екологичен индикатор. Освен това нашият охлюв, с храната, която поема от природата, поглъща в себе си млечнокиселата бактерия, вирееща в изобилие единствено у нас. Става дума за т. нар. бацилус булгарикус.”

Бактерията, открита само в българските охлюви, стимулира имунната система, намалява токсините в тънките черва и асимилира холестерола. Нищо чудно, че слузестото създание е на почит в народната медицина. В миналото нашите баби и дядовци са гълтали живи охлюви против колит и гастрит. Сега екипът на доц. Долашка е разработил специален „охлювен” сироп за тези болежки.  Изследователите са успели да изолират и екстракт от слузта на животинката с високо съдържание на колаген, еластин, алантоин и прочие, който не само че подмладява кожата, но и възстановява белези и рани. „Създадохме гел за рани. Ефектът е поразителен!” – твърди доц. Долашка. Вече има и сапун от охлюви. Това е едно от малкото животни със синя кръв, която пък съдържа хемоцианин – вещество с много добър антитуморен ефект:

Вече над 20 години екип на БАН изследва свойствата на хемоцианина. Бил е тестван и в клиниката по урология в гр. Тюбинген, Германия върху туморни клетки на пациенти. Оказва се, че има ефект от хемоцианина! Резултатите при лечение на рак на пикочния мехур са положителни. От месото на охлюва нашенските учени пък  разработват и вещества, които ще се дават като прахчета за стимулиране на имунната система и подсилване на организма след заболяване.

 

 Охлювите made in BG са хит на световните пазари. В Япония ги търсят заради вкусното месо, във Франция – заради хайвера, считан за неустоимо изискан специалитет. Италия пък внася големи количества за козметичната си индустрия и пр. Така, редом с киселото мляко и маслодайната роза, които са част от визитната картичка на България, с гордо вдигнати рогца застава и нашенският градински охлюв! БНР

Снимки: Google, В.Николова

 

Венета Николова . Пътешествия без край 


Четете още:

🔴 Погледнете ръката си - формата на ноктите разкриват много точно какви хора сте в действителност

🔴 Григор подпали световните медии! Най-авторитетните не са писали такива неща за българин от Стоичков насам

🔴 Как да се сдобиеш с апартамент 100 кв.м. за 24000 лв, в България е възможно!





Източник: Пътешествия без край





Коментари

горе