Ансамблите "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" с фолклорно надиграване в Пловдив



Повод за гордост ще бъде тройния спектакъл, в който сили ще премерят трите най-големи фолклорни ансамбли у нас. На 13 ноември в НДК – София и на 15 ноември в Двореца на културата и спорта – Варна. Домакин на зрелищното събитие в града под тепетата ще бъде спортна зала „Колодрум” на 16 ноември.

Инициативата стартира през 2014 г., когато за първи път емблемите в музикалното и танцово изкуство стъпиха на една сцена в зала 1 на НДК.  Събитието беше повече от специално за два от ансамблите: „Пирин”, който отбеляза 60 годишен юбилей и „Тракия” със своя 40 годишен юбилей.

Само година по-късно “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин” имаха незабравими срещи с почитателите на родния фолклор и в градовете Велико Търново, Русе и Хасково, където представиха фолклорния мегаконцерт „На теб, Българийо, свещена”.

Тазгодишното издание ще събере най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на българска фолклорна музика. Близо 150 души - танцьори, певци и музиканти се очаква да премерят сили на една сцена и ще представят по блестящ начин огромното фолклорно богатство на България от различните етнографски области. Като по традиция финалът на спектакъла ще завърши с общо изпълнение на всички участници.

Неслучайно Пловдив - центърът на Тракийската фолклорна област - ще бъде част от музикалното събитие. Той е люлката на много фолклорни състави, откъдето са тръгнали един от най-големите имена на българската музика.

"Посланието е, че с фолклор не се воюва. Ние се събираме, за да забавляваме хората, а състезателният елемент е второстепенен. Залите се пълнят, дори билетите не стигат. Общо на сцената излизат около 200 човека от трите ансамбли", отбеляза хореографът на ансамбъл "Тракия" Даниела Дженева в предаването „България сутрин”.

Ансамбъл „Тракия”

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от великия проф. Кирил Дженев, като Държавен фолклорен ансамбъл. Вече 40 години в над 50 страни из целия свят, ансамбъл“Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Нестихващ творчески заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През изминалия месец пловдивчани усетиха магията на българския фолклор по време на концерта „Заедно”, който се проведе на Антични театър.

Ансамбъл „Пирин”

Обликът на ансамбъл „Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното богатство на един народ, което живее в историята и прониква в съвременността. „Пирин” е от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбълът е изнесъл хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по целия свят. В своята творческа биография и репертоар „Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Ансамбъл „Филип Кутев”

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” е създаден през 1951 г., като от самото начало е сформиран като професионален състав. Талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпвали в ансамбъла след критичен подбор на специално проведен за целта национален конкурс. Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла от неговото основаване е големият български композитор Филип Кутев ( 1903 - 1982 ), чието има носи днес. Важен принцип в работата на ансамбъла е използването на изворния материал от репертоара на самите изпълнители. Така са създадени песните-шедьоври на Филип Кутев: "Кажи, кажи, Ангьо", "Полегнала е Тодора", "Лале ли си, зюмбюл ли си " и други. Днес ансамбълът разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Всяка нова сценична изява е празник, очакван с нетърпение и копнеж, с любовна тръпка и предчувствие за едно неповторимо хубаво изживяване.


Четете още:

🔴 Терминал 2. Защо ме няма.

🔴 Българският охлюв – без конкуренция!

🔴 Погледнете ръката си - формата на ноктите разкриват много точно какви хора сте в действителност





Източник: checkinplovdiv





Коментари

горе