В София откриха паметник на братя Прошек




Скулптура на Братя Прошек беше открита днес в София. Тя се намира на едноименния площад, пред сградата-реплика на Старата бирена фабрика, собственост на братята, която поставя началото на пивоварната индустрия в България. За братя Прошек разказва Тодор Литовски.

Автор на композицията е Георги Чапкънов, а братята Георги и Богдан Прошек са в ролята, с която са най-известни сред съвременните българи - като основоположници на производството на бира у нас.

Георги Чапкънов: Крайно време беше да има един такъв знак за тяхното присъствие в България.
Дейността на Прошек у нас, обаче е много по-мащабна, както и заслугите им за изграждането на новата българска държава.

Руско-турската война заварва Георги Прошек у нас. Той работи по строежа на железниците.

Когато на Шипка се води боят за свободата на България, Прошек случайно разбира, че „турски“ влакове с тежка артилерия са потеглили към Шипка...

Заедно със свои хора отива в Одрин, откъдето трябва да минат влаковете, и като демонтират 200 м. жп релси, забавят турците с 30 часа. През това време на върха дочакват подкрепление. За това Прошек получава смъртна присъда, но успява за избяга в Румъния.

Огромни са заслугите на братята за създаването на модерна България.

Георги Прошек съставя първата кадастрална карта на софийския център, а после братовчед му Йозеф и тогавашният архитект на София Антонин Колар, също чех, създават първия градоустройствен план на столицата. Княз Батенберг бързо го узаконява и София постепенно започва да се превръща в красив европейски град...


През 1884 братя Прошек вдигат и бирена фабрика, най-модерната на Балканите. С първия в България генератор за ток захранват дори Княжеския дворец, когато там има балове, защото София все още не е електрифицирана.

При настъпването на народната власт наследниците на Прошек са били интернирани като народни врагове.Днес един от тях разказва.

Богдан Пипев, Прошек: За двамата братя винаги се говореше с голямо възхищение, но винаги леко под сурдинка. В ония години, знаете те бяха третирани макар и абсолютно неправилно, като бивши богати буржоа.
От днес обаче на масата на Прошекови има място за всеки, който желае да сподели с тях глътка бира и малко автентична българска история.

Паметникът се намира на пл. „Братя Прошек“ в центъра на Столицата на ъгъла на ул. „Сан Стефано“ и „Шейново“ на метри от централната сграда на Българската национална телевизия.



Четете още:

🔴 Роднинските къщи на старите софиянци

🔴 На моята дъщеря

🔴 Ансамблите "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" с фолклорно надиграване в Пловдив





Източник: bnt





Коментари

горе