Скандален абсурд: Как осъдиха 72 годишният Стефан Иванов от Смолян за парно в София



Как един смолянчанин е осъден от Топлофикация София за парно, без никога да е бил абонат на фирмата, нито пък някога да е ползвал отопление на парно? Това е правен и житейски абсурд, който Стефан Борисов Иванов от Смолян дори не е сънувал, камо ли да предположи, че ще преживее. Но е факт, за който има и съдебно решение от Софийски Районен съд, с което го задължават да плати парите, натрупани според „Топлофикация“ във времето от август 2011 до юни 2012 г, когато Стефан дори не живее вече в София.

Смолянчанинът разбира, че изобщо дължи някому нещо през 2016г, когато отива да си вземе пенсията от 250 лв, а касиерката му казва, че тя е под запор. 72 годишният мъж остава изумен, защото в живота си не е вземал кредити, нито пък дължи пари. По-късно разбира, че запора е наложен от Частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ заради дълг от хиляда лева за парно, които той „дължал“ на „Топлофикация“, на която пък никога не е бил клиент. Запорът е вдигнат, защото пенсията на човека е под минималната работна заплата, но към днешна дата цифрата е набъбнала заради лихви и други начисления.  Фрапиращ факт е и че борча за парно е 257лв. , а хонорарът на юристконсулта на „Топлофикация“ е 450лв.

Стефан започва свое разследване и установява, че на изпълнителния лист срещу неговите имена Стефан Илиев Борисов стои друго ЕГН. Също така на адреса в изпълнителният лист, с който е осъден, живее адвокатката на софийския му адаш с другото ЕГН. Защото той също е подавал възражение срещу „Топлофикация“, за искани пари, но също няма партида там. Тогава смолянският Стефан отива във топлинната фирма и иска документи, доказателство, че той е техен клиент. Търси основанията, на които е даден на съд за дългове. Там обаче не му дават абсолютно нищо, а му отговарят, че госъдят служебно, /каквото и да означава това/. На думите му, че има грешка следва циничния отговор: “Законът и „Топлофикация“ никога не бъркат!“.

„За мен е загадка как са ме осъдили, след като не съм получил нищо-нито призовка, нито покана за доброволно изпълнение, от къде са взели моето ЕГН, при положение че в „Топлофикация“ изобщо няма партида на мое име“, недоумява Стефан и добавя, че такава партида няма и адаша му от София, а тя се води на трето лице. „Те просто скубят едни големи пари, за да си заработят големите заплати и хонорари, нямам друго обяснение“, казва Стефан. В едно обаче е сигурен, че става дума за кражба на лични данни, заради което е подал жалба и в Комисията за защита на личните данни, Икономическа полиция, съда за отмяна на осъдетелното решение и други отговорни институции. Стефан от Смолян е категоричен, че неговия адвокат е подготвил нужните документи, но ако не се пребори в България, ще търси справедливост в чуждестранен съд.

Щиляна Чакърова


Четете още:

🔴 12 годишно момиче от Мадан спечели първо място с рисунка сред близо 500 деца

🔴 Какъв цвят е твоето име и какво разкрива то за теб

🔴 5 рецепти с тиква, защото една никога не е достатъчна (ВИДЕО)





Източник: bgvesti





Коментари

горе