Вредни Е-та ни тровят с оцета



Консервантите Е 220 /серен диоксид/ и Е 224 /калиев метабисулфит/ масово се използват в оцета. Същите са изписани на етикетите на повечето марки, които се предлагат в търговската мрежа, видя екип на „Марица“. Те имат доказани вредни въздействия, но са разрешени за употреба в България. Е 220 се отнася към опасните за здравето хранителни добавки, защото е токсичен. Серният диоксид е в състояние да предизвика различни алергични реакции и проблеми с метаболизма при хора с намалени функции на бъбреците. Отразява се, най-вече, на астматиците. Е 224 е опасен концентрат, защото свива дихателните пътища и така предизвиква дразнене. В резултат на това, може да бъде причина за появата на пристъпи при астматици и на алергични реакции при чувствителни хора. Освен това възможно е да доведе до цианоза, световъртеж, загуба на съзнание в определени случаи. Не се препоръчва за употреба от деца. В синтетичните оцети се влага и Е 150, което е оцветител карамел. 

След скандала с фалшивия оцет, в който масово се влагаше синтетичната оцетна киселина Е260, нарушения поне според етикетите няма. Въпросното Е е изписано само върху стикерите на кисели продукти за овкусяване и консервиране. Прави впечатление, че няколко вида оцет - бял, червен и балсамов, внос от Италия, са без етикети на български език. Някои български производители пък не са изписали състава на оцета. Нередност, която масово допускат търговците, е, че на един рафт са наредили бутилки с оцет и кисели продукти.

Как да разпознаем истинския

В закона за виното и спиртните напитки, който урежда условията и реда за производството на оцет, пише, че „Оцет е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

В зависимост от суровините оцетът може е :„винен“,  „плодов“, „алкохолен" и "балсамов". Всички останали кисели овкусители на основата на петролния дериват Е260 нямат право да използват наименованието „оцет”. Такива продукти се предлагат под търговски наименования като: „кисела подправка“, „кисел продукт“, „оцетен заместител“, „подкислител“ и т.н.

Според асоциация "Активни потребители" въпросът е дали това е достатъчно, за да осигури на купувачите информиран избор, тъй като освен наименованието етикетите съдържат също изображения, слогани, различни шрифтове и цветове. Към това трябва да добавим и мястото на излагане в магазина. Когато оцетни заместители се предлагат на щанда, на който пише оцет, потребителите лесно могат да бъдат подведени.


Четете още:

🔴 Скандален абсурд: Как осъдиха 72 годишният Стефан Иванов от Смолян за парно в София

🔴 12 годишно момиче от Мадан спечели първо място с рисунка сред близо 500 деца

🔴 Какъв цвят е твоето име и какво разкрива то за теб





Източник: Марица





Коментари

горе