Баба пази очите ето така: естествена превенция на катаракта и рецепта за добро зрение




Видимите проблеми с очите се появяват все повече и при младите хора след 30 години, и дори при малки деца!

За съжаление, там където е нужна операция, народните лекове не работят. Но има много техники, които наистина помагат, ако започнете профилактика навреме.

Най-добрият източник на добри витамини за очите са скрити във вашият хладилник, или който и да е кухненски шкаф! В това няма нищо странно, защото от качеството на храненето зависи работата на всички системи на тялото. Днес ще разгледаме подробно каква храна няма да създаде проблеми с очите.

Витамини за подобряване на зрението

Нека разберем какви полезни вещества трябва да присъстват в продукта, така че неговата полза да е максимална за очите.

Визуалният пигмент на ретината съдържа витамин А (ретинол). Благодарение на него можем да виждаме дори и при лоша светлина. Ако има недостиг, нашето зрение ще се влоши и това може да доведе до слепота! Липсата на витамин А може да причини конюнктивит, глаукома и ксерофталмия.

Къде да намерите този витамин? Точно така – в кухнята или на пазара! Ретинолът се абсорбира в тялото по два начина: в чиста форма (животински произход) и като провитамин А или бета-каротин (растителна храна).

Всички зеленчуци и плодове с червен, жълт, оранжев и зелен цвят съдържат каротин. Не забравяйте, че витамин А е мастноразтворим и във вашата диета трябва да присъстват оптимално количество добри мазнини.

При първи признаци на проблеми със зрението, не забравяйте да включите следните продукти в диетата си

1. Черен дроб

Не пренебрегвайте този продукт! В 100 грама говеждо месо, пилешки или свински черен дроб се съдържа достатъчно количество витамин А. Много полезен е черния дроб от треска. Той има много полезни мазнини, а също така и витамини А, D, E, C и фолиева киселина.

2. Зеленолистни зеленчуци

Лидери в съдържанието на ретинол: магданоз, киселец, спанак, див чесън, зелен лук. И, разбира се – листата на моркова.

3. Пъпеш

Този сладък десертен плод е много богат не само на витамин А, но и на витамин С. Също така в него се съдържат витамините В1 и В2 и РР. Богат е на минералите калий, натрий, калций и желязо. В пъпеша, например, има 17 пъти повече желязо, отколкото в пълномасленото мляко!

4. Моркови

От детството знаем за ползите от този зеленчук. Лечебните свойства на морковите се обясняват с богатия му винаминно-минерален състав.

5. Сладки картофи

Сладките картофи не са толкова популярни, но заслужава да им се обърне специално внимание. В тях има много витамини В, С, РР и А. Богати са на каротин, калций и фосфор. Потърсете този прекрасен зеленчук на пазара или в големите магазини. С него можете да приготвите много вкусни и здравословни ястия.

6. Домат

Ако всеки ден през лятото пиете чаша доматен сок, можете да забравите за липсата на витамини А и С.

7. Кайсии

Кайсиите са обичани както от деца, така и от възрастни. Този полезен плод може да се употребява свеж само по време на сезона, а през по-студените месеци е добре да се купуват сушени кайсии.

8. Шипка

Къде е истинският склад на витамини, ако не в шипката? Нейните полезни свойства не могат да се пренебрегнат! Шипките съдържат много каротин, витамин С, Р, В2, Е, К, както и калций, калий, желязо и магнезий.

Шипките са особено подходящи в периода на зимните заболявания. Най-добре е да се пие чай от шипка. Приготвя се лесно, като се намачкат сухите или свежи плодове, добави се вода и се вари известно време. А ако към чая от шипки добавите и мед – това ще е любимият ви сезонен чай!


Четете още:

🔴 Вижте за какви здравословни проблеми алармират ноктите

🔴 Гласувано и решено: Караянчева е новият шеф на парламента! (СНИМКИ)

🔴 Колите - с "помощник" за шофьора! Задължително, иска ЕС





Източник: budnaera





Коментари

горе