Средният доход на човек достига 1431 лв. към септември



Средният брутен доход на лице от домакинството достига общо 1431.3 лв. през периода юли - септември на тази година, което представлява повишение от 9.4% на годишна база. Подобно на предходното тримесечие, основният източник на повече средства е по-високата работна заплата. Положителен принос има и увеличението на дохода от самостоятелна заетост, който достига 110 лв. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Паралелно с доходите нарастват и разходите на лице от домакинството - с 13% спрямо същия период на миналата година, като така достигат 1382.3 лв. към края на септември. Тук увеличението е по-равномерно разпределено, но отчетлив принос имат разходите за храна и комунални услуги, което вероятно да се дължи на инфлацията в тези групи стоки.

Повече пари от заплата

Над половината от доходите на населението идват от работната заплата. Това съотношение традиционно не се променя значително, като случаят е такъв и това тримесечие. Делът на заплатата нараства, но съвсем леко - с 0.3 пр.п. до 54.4%, сочат данните на НСИ. Съществената тежест в комбинация с двуцифрения ръст на средните възнаграждения през периода юли - септември обясняват и големия принос към увеличението на доходите за тримесечието - 5.4 пр.п.

Вторият фактор са пенсиите, които допринасят за още четвърт от общите възнаграждения. Те обаче леко намаляват през последните 12 месеца (с 0.1%), като така дърпат общия ръст надолу. Трети елемент са доходите от самостоятелна заетост, които oстават малък дял (7.7%), но пък отбелязват съществено повишение - с 29.9% спрямо година по-рано.

Разходите за храна растат

Успоредно с увеличението на доходите данните показват и повишение на разходите на домакинствата в България. На всеки човек се падат по 1382.3 лв. общо за периода юли - септември, като малко над една трета от парите отиват за храна, напитки и цигари. Ръстът е с 13% спрямо година по-рано, а 4.3 пр.п. от него се дължат на по-високите разходи за храна и комунални услуги. Положителен принос имат и разноските за транспорт, жилищно обзавеждане и поддържане на дома, социалните осигуровки и данъците.

Данните за потреблението на домакинствата обаче показват, че няма значително увеличение в покупките на основни хранителни стоки. Това означава, че увеличението вероятно се дължи на по-високите цени на храните тази година. Повишението на разходите за жилища, вода, ток и горива също може да има обяснение, различно от по-силно потребление. В данните за инфлацията вече няколко месеца се наблюдава поскъпване на газообразните горива и топлоенергията, което вероятно е свързано с административното повишение на цената на природния газ от април тази година.

През второто тримесечие на годината разходите на лице бяха 1195.3 лв. По-високите нива се дължат до голяма степен на летния сезон, през който домакинствата разходват значително повече за свободно време, почивка и образование.


Четете още:

🔴 Мачкай, Гришо! Защо българинът мрази и мачка успелите?

🔴 Илиана Раева разкости Волгин заради Григор, нарече го "мишка"!

🔴 ​Щом народните ни работи никак не харосват, ще видим ли и ний някога добър ден?





Източник: Капитал





Коментари

горе