"Идеал стандарт – Видима" ще инвестира 70 млн. лв. в Севлиево



Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" е инвестирал 22.5 млн. лв. в завода си в Севлиево през последната година. Проектът е първият етап от тригодишната инвестиционна програма на компанията, чиято цел е увеличаване на капацитета и повишаване на производителността. До 2019 г. дружеството планира да увеличи производството с 30%, като вложи още два пъти по толкова, с което общата сума ще достигне близо 70 млн. лв. Първите резултати от новата инвестиция вече са факт, като в резултат на увеличения капацитет компанията отчита около 3% повече продажби спрямо миналата година.

Капацитет и производителност

Инвестицията е направена в стратегически проекти и развитие на нови продукти. "Проектите включват увеличаване на производителността и капацитета на производство на технологично сложни изделия, както и повишаване на производствената ефективност и подобряване на условията на труд", каза изпълнителният директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев. Програмата засяга и трите завода на дружеството – един за санитарна керамика и два за арматура, но самите инвестиции се различават заради спецификата на работа. В арматурното производство инвестицията е дългосрочна, като крайната цел е да бъдат инсталирани 20 робота за автоматизация на шлайф-полирната работа. "Вече има внедрени 6 от тях, предстои инсталирането на последно поколение CNC машинен център за модернизация в производството, както и високопроизводителни машини за леене на изделията", уточни Дончев.

В завода за керамика програмата включва инвестиции в две преси под налягане и роботизиране на линиите за глазиране. Досега са инсталирани 4 робота и е направена промяна на конфигурацията на една от пещите, която позволява печене на изделия на два реда. С това капацитетът на завода е увеличен с 250 хил. изделия и вече достига 2.55 млн. изделия годишно.

Приоритетни сфери

Инвестициите в Севлиево са част от стратегията на собственика Ideal Standard International (ISI), която започна преди две години и чиято цел е разширяване на пазарните позиции в Европа. Предвижда се общата вложена сума от групата да надмине 100 мн. евро, което е на-мащабната й инвестиция за последните десет години. Значителна част от средствата ще бъдат насочени към производството в Севлиево. Освен приключилата инвестиция от 22.5 млн. лв. на всеки от следващите два етапа компанията предвижда подобна сума. "Ще продължим да инвестираме с подобно темпо и през следващите две години", каза главният изпълнителен директор на ISI Торстен Тюрлинг. Това означава, че общата инвестиция ще достигне близо 70 млн. лв. до 2019 г.

Стратегията на ISI като цяло предвижда инвестиции в три основни сфери. "Първата област са технологиите – повишаване на капацитета, но и подобряване на производителността, за да бъдем конкурентни ценово", уточни Тюрлинг. За целта инвестиции се правят основно в производствените локации на групата, която има общо 18 завода в 9 страни. Групата предвижда и вложения в иновации, което по думите на Тюрлинг включва не само научно-развойна дейност, но и персонал. Третата важна сфера е клиентското обслужване, където средства ще бъдат вложени основно в дигитални приложения, които улесняват контакта с клиентите, както и в подобряване на веригата на доставки.

"Българските заводи са най-големите в рамката на групата и ще продължим да инвестираме тук през следващите години, защото имаме солидна основа", каза Тюрлинг. От 1992 г. до миналата година в Севлиево са вложени над 260 млн. лв.

Подобряване на резултатите

Благодарение на увеличеното производство през тази година компанията отбелязва около 3% ръст на продажбите, след като през 2016 г. приходите намаляха леко (2%) до 376 млн. лв. заради нестабилното развитие на някои основни пазари. Печалбата на дружеството също се сви до 3.6 млн. лв. (6.6 млн. лв. за 2015 г.), но прогнозите за 2017 г. са тя да нарасне.

"Идеал стандарт - Видима" беше създадена през 1992 г. като съвместно дружество между "Видима" и American Standard. През 2007 г. компанията стана собственост на Bain Capital, а от 2014 г. в нея влезе още един голям инвеститор - Anchorage Capital, след преструктуриране на дълг и свежа инвестиция. В момента в българското дружество работят 3200 души. "Идеал стандарт – Видима" държи около 50% пазарен дял в продажбите на санитарна керамика и арматура в България.

Групата Ideal Standard International е базирана в Брюксел и има 18 производствени обекта в 9 страни. Продуктите й се продават в над 60 държави в Европа, Близкия изток и Африка. В групата работят близо 9500 души. През последните години тя подобрява резултатите си, като за 2016 г. отчете 739 млн. евро продажби, а EBITDA се увеличи с 14% до 81 млн. евро, с което достигна предкризисните си нива.


Четете още:

🔴 Карлсон, който живее на покрива: 25 неподражаеми цитата

🔴 "Но вярата, що сгрява ми гърдите, не ще угасне до последний час…"

🔴 Писателят Димитър Томов: Крайно време е да прогласим кирилицата за българска азбукa





Източник: Капитал





Коментари

горе