Най-горещият гейзер в Европа се намира в центъра на малко градче в България (ВИДЕО)



Най-горещият гейзер в Европа се намира, не къде да е другаде, а в България – в китното малко градче Сапарева баня. Всеки знае, че в Европа Исландия е страната с най-много горещи гейзери, но определено най-горещият не се намира там. През 1957 година, при сондаж до минералните извори на Сапарева баня, се прави уникално откритие, чийто първенство и до днес не е надминато.

Открит е горещ гейзер с температура на водата от 103,8 градуса, което с около 20 градуса повече от горещината на гейзерите в Исландия. Като цяло на северозапад в подножието на Рила планина, се намират най-горещите минерални извори у нас, а и в цяла Европа, както вече споменахме. Най-горещият гейзер в Европа е сред тях. Близо до река Валявица в Сапарева баня, бликат цели три минерални извора.

Най-големият е Бански извор, с горещина на водата от 91,5 градуса и дебит около 180 литра на минута. Следва Парилото с горещина от 47 градуса и дебит по-малък от този на Бански извор. Двете изворчета има дебит само 30 литра в минута и температура от около 40 градуса. Но именно до него се прави прословутия сондаж, който поставя България на картата на Европа – като първенец по най-горещ гейзер на Стария континент. Днес около гейзера в града са изградени красиви зони за отдих и разходка, в рамките на обществен парк. Най-горещият гейзер в Европа, в Сапарева баня изхвърля фонтан на 8 метра височина, на всеки 6 секунди. Зрелището продължава около 20 секунди, като горещите пари и пръските вода щедро се разпръсват във въздуха.

Сапарева баня, фото: Miloslava Angelova

Вижте това неописуемо зрелище:


Четете още:

🔴 Всичко преди големия финал

🔴 6 приложения на чесънът, за които никога не сте чували. Определено ще ви впечатлят и станат любими

🔴 Кайсиево руло с орехи





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе