"Възвишение" е заснет с 2,5 млн. лв., през първите 3 дни е гледан от 30 000



Българското кино е в подем.
     Нека да го подкрепим!

През тази година се случиха няколко знаменателни киносъбития.

Филмът “Посоки” на Стефан Командарев обра зрителски овации в Кан, където беше специално поканен и показан в “Особен поглед” - официалната съпровождаща програма на юбилейния 70-и световен кинофестивал. Лентата спечели престижно отличие в Сараево, както и Специалната награда на журито във Варна.


В момента, когато четете тези редове, филмът “Слава” на режисьорското семейство Кристина Грозева и Петър Вълчанов може би получава поредната си награда някъде по света. Така, както правеше и предишният филм на двамата - “Урок”.

Авторът на романа Милен Русков


На тазгодишния кинофестивал “Златна роза” във Варна филмът “Вездесъщият” получи едновременно Голямата награда на журито “Златна роза” и признанието на публиката. Нещо, което рядко се случва.

Александър Алексиев като Гичо и Стоян Дойчев (вляво) като Гичо и Асенчо


Съвсем наскоро на 65 екрана в цялата страна тръгна историческият епос “Възвишение” по книгата на Милен Русков, режисиран от Виктор Божинов.

Стоян Дойчев прави голяма роля при дебюта си във "Възвишение".


Всички тези филмови успехи говорят за появата на нова енергия и нов подем в съвременното българско кино. А като добавим и възторжените думи на Татяна Лолова за качествата на филмите, които тя гледала във Варна, където й беше връчена “Златна роза” за цялостен принос, решихме да отворим тази специална рубрика за успешните филми на новото българско кино.

Гичо и Асенчо носят писмо на Димитър Общи за Левски. Отваря им самият Димитър Рачков (в гръб)


Уважаеми читателю, хайде заедно му помогнем да се вОзвиси!

Христо Петков (вляво) като Тодор Шумненеца в спор с Гичо

Бюджетът на “Възвишение” е 2,5 млн. лева, филмът трае 2 часа и 20 минути и предизвика истински бум в социалните мрежи. Хората не крият вълненията си, след като са видели филма и приканват приятели, познати и непознати да го гледат.

Е, има и критици на лентата. На едно място прочетох, че Захари Бахаров и Юлиан Вергов приличали на герои от телевизионен мюзикъл ала Хачо Бояджиев. Няма лошо. По-съмнително би изглеждало, ако всички в един глас хвалеха филма, а нехаресващите го биваха въдворени.

Кои са опорните точки, за да се заснеме в български условия филм като “Възвишение”, който не оставя равнодушни зрителите си?

Историята в него е микс между исторически реални факти и лица и художествена измислица. Милен Русков включва двамата си основни герои - Гаврил (Гичо) и Асенчо в “револуцията” и ги праща в четата на Димитър Общи, която обира турската хазна на Арабаконак. После Общи възлага на двамата да занесат негово писмо на Левски и лично да му го връчат.

Сценарий, сценарий и пак сценарий, отговорил Федерико Фелини, когато го питали кои са трите най-важни неща, за да стане един филм добър.

В нашия случай в основата на сценария стои една книга - романът “Възвишение”. Когато миналата година го прочетох, накрая ми се искаше той да не свършва. Не ми се разделяше с героите му и тяхното време.

Звъннах на доказания сценарист и писател Георги Мишев, за да “си сверя часовника”. Той каза, че започва да чете романа втори път, толкова го е впечатлил.

Актьорът Филип Аврамов, който във филма влиза в ролята на Димитър Общи,

сравни романа на

Русков със

150-годишно дърво

за цигулки.

Първият труден въпрос, на който режисьорът Виктор Божинов търси отговора, е може ли историята от романа да се превърне във филм. Не само да се разкаже сюжетът, но и драмата на героите му.

“В някакъв момент прозрях, че в романа има история точно за един игрален филм - разказва Виктор Божинов, - чисто като преживяване, като емоционален и мисловен ход на главните герои.”

И когато това усещане се “застопорява” в него, започват срещите и дългите разговори с автора на романа Милен Русков. Спорят как да бъде заснет филмът, как да разкажат историята в оптималния й вариант, до каква аудитория да бъде адресиран филмът и други такива важни неща.

Русков се доверява на Божинов да реши кои части от романа да бъдат пресъздадени във филма. След това писателят и Нели Димитрова написват диалозите. Тя създава конструкцията, той кара героите си да говорят като за филм.

Алфред Хичкок е казал, че всяка икономия при снимането на един филм след това ярко си личи на екрана. Иван Дойков (“Сърпентайн”), продуцентът на “Възвишение”, е напълно съгласен с британския режисьор и също продуцент. Дойков е важният човек, който трябва да осигури парите. Двамата с Виктор са работили заедно във филма “Мисия “Лондон” и сериала “Под прикритие” - едни от най-успешните продукции на киното ни и БНТ.

В основата на бюджета е финансирането от Националния филмов център (НФЦ). Но само с парите от там не може да се заснеме и половината филм. И тук на помощ идват средства от програмата “Евроимаж”, подкрепата на Столичната община и комисията по култура и медии на 43-ото народно събрание.

Като копродуценти в съзаклятието участват “Ол старс филм”, БНТ, “Булфилм”, “Ню Бояна”, “Авансцена”, “Дрийм фактори” (Македония), Оксана Шаламанова, Нина Алтъпармакова, Николай Ишков...

“Всичко, което имаш като креатив, енергия и пари, трябва да го вложиш във филма и плодовете да ги береш след това”, казва Дойков. Той не крие, че в екипа винаги си поставяли високи цели, винаги давали повече от необходимото и били фокусирани от продукта. А не как да направят някаква икономия по време на снимките.

Не по-лесно от намирането на парите е изграждането на актьорския тим. “Възвишение” е дебютният филм на Виктор Божинов, но той има огромен опит от работата си като асистент и втори режисьор на много продукции, включително и чуждестранни.

Той е и бивш волейболист и има великолепно чувство за отбор и екипна работа. “С голяма част от актьорите сме работили, и то добре. На поканата ми откликнаха абосолютно всички, дори и тези, на които предложих малки роли”, казва Божинов.

На него от самото начало му е ясно, че Филип Аврамов трябва да играе Димитър Общи. Смята, че актьорският характер, заряд и темперамент на Фицата са изключително подходящи за тази роля.

Много по-сложен се оказва изборът на актьорите за двете главни роли - на Гичо и Асенчо. Те присъстват почти във всеки кадър, но водещият е Гичо, той е по-важният. Тук Божинов прилага един от принципите си, изграден през годините: на зрителя трябва да му е интересен главният герой, да му е приятно да го гледа. Това зависи от присъствието на актьора, водещо е неговото излъчване. В този смисъл сините очи на Александър Алексиев го спечелват още от началото на кастинга.

Още по-труден се оказва изборът на актьор за ролята на Асенчо. Веднъж Божинов и актрисата Мая Бежанска, която му помага за кастинга, си говорят какъв трябва да бъде човекът, който да “покрие” образа. И Бежанска възкликва:

“Ами това е Стоянчо

от нашия театър!”

Става дума за Кукления театър, където играе Стоян Дойчев, който никога не се е снимал в киното.

“Важното беше, че Стоян е много открит, много сърцат, честен и органичен сам по себе си - спомня си Виктор Божинов. - Тогава реших, че това е един от големите плюсове - да вкараш дебютант за такава роля...”

И се получава, защото пътят, който актьорът ще извърви при снимането на филма, е буквално същият, който извървява героят му от овчар до четник. И няма как зрителят да не оцени спонтанното и искрено присъствие на Стоян Дойчев във филма.

И хайдушката чета Виктор Божинов изгражда на спортен принцип. Като гледаш волейболистите с екипи, всички изглеждат почти еднакви. Но като се взреш в лицата им, виждаш, че всеки има свой характер и особености. Тези различия трябва да се сплотят в ансамбъл и актьорите постигат това на два лагера преди началото на снимката.

Живеят заедно водят всякакви разговори и се вживяват в образите си. Както и в общата идея, която Димитър Общи изразява с думите: “От народа - за народа!” Това се превръща и в лайтмотив на филма.

Епизодични роли във “Възвишение” изпълняват Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Димитър Рачков и Герасим Георгиев-Геро. Пред имената им в надписите накрая стои “Със специалното участие на...”

Трик, измислен в Холивуд и използван в цялото световно кино: във филма макар и за малко да се появяват актьори, които са любимци на публиката или като магнит привличат зрителите.

Гост звездите във “Възвишение” не са само намигване към публиката. Защото освен популярни лица и четиримата са много добри актьори и си тежат на мястото. А и нали казват, че големият актьор си личи и в малките роли.

Режисьорът е използвал максимално широк диапазон от българското актьорство: от абсолютния дебютант Стоян Дойчев до Васил Михайлов - един от доайените на киното, който само с фигурата си пълни екрана.

А между двамата са Стойко Пеев и Любомир Младенов, по-младите Филип Аврамов, Кирил Ефремов, Стефан Денолюбов и още по-младите Христо Петков, Веселин Анчев, Благовест Благоев и др.

В единствената женска

роля е Параскева

Джукелова,

която ми каза, че се е чувствала чудесно в компанията на толкова много мъже.

Като актьор във филма бих включил и природата. Операторът Антон Бакарски ту се любува на красотата й, ту я насища с драматизъм и напрежениеи я вкарва в екранното действие.

Филмът е заснет за 55 дни, но през четирите годишни сезона - зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г. Снимано е хронологично, за да могат актьорите и екипът постепенно да навлизат в образите и всичко да звучи автентично.

Може би голяма част от зрителите ще харесат най-много финала на филма, защото е най-близък до духа на романа. Ако през целия филм четата и двамата главни герои са приземени, поставяни в трагикомични ситуации и дори дегероизирани, в последната битка те са представени като истински герои, но без патетични финтифлюшки. Всеки от четниците сам стига до своето възвишение и преди смъртта си разбира какво всъщност е това нещо, наречено свобода.

Финалната сцена е заснета за 10 дни, но подготовката за нея трае няколко месеца. Местността се казва Джемински камък и е на 1200 м надморска височина.

Виктор Божинов разказва, че всеки ден актьори и целият екип вървят сутрин близо час до мястото и толкова обратно вечер. Според него това поражда емоционалния заряд, от който има нужда финалът на филма.

За първите три дни “Възвишение” е гледан от около 30 000 зрители. Колко са го гледали през тази седмица, ще разберем в понеделник. Оказва се, че и

българският боксофис

не е лесна

и бърза работа

Според Иван Дойков истинската му гледаемост ще се види, след като утре, неделя, утихне рекламната кампания за филма, направена по всички правила на световния маркетинг.

За екипа най-важни засега са отзивите и внушителното присъствие на зрителски коментари за филма в социалните мрежи. Вече се мисли как в началото на годината “Възвишение” да стигне до българите, живеещи в чужбина.

Виктор Божинов припомня за подема в киното ни около 2009-2010 г., когато се появиха успешни филми като “Мисия ”Лондон”, “Тилт”, “Lov net” и др. но тогава моментът за устойчив напредък е изпуснат. Повечето режисьори се хвърлят да правят т. нар. фестивални филми. Авкусовете на журитата най-често се разминават с харесванията на широката публика.

Сега ситуацията се повтаря. За да не бъде пропилян и този момент трябва да се обединят усилията на държавата, продуцентското съсловие в умението му да намира пари и, разбира се, на нас, зрителите.

В България от кино не може да се забогатее. Но не можем без него. Защото киното е важна част от културата, която може да ни запази като нация.


Четете още:

🔴 Младежи от Гоце Делчев цепят и прибират дърва на самотни възрастни хора

🔴 Проф. Асен Христофоров – скритият беглец от живота

🔴 Блондинка от София е новата "Мис България"





Източник: 24 часа





Коментари

горе