Заслужава ли си да работиш в Гърция? Ето какво споделя наша гурбетчийка




Напоследък все по-често говорим и пишем за това колко кадърни хора напускат България, за да търсят късмета си по света. Тенденцията се задълбочава, което наред с демографската криза отслабва силно икономиката ни и така се получава омагьосан кръг.

Българите все по-често поглеждат и към съседна Гърция – всеки, който е почивал на море в южната ни съседка се е натъквал на наши сънародници, които работят по капанчета, таверни и хотелски комплекси. Българка, която работи в Гърция разказа във Фейсбук какъв е животът на гурбетчиите на юг от Кулата.

Валентина Кирилова споделя с приятелите си, че пътувайки с автобуса срещнала две българки, които са избрали Гърция за търсене на работа. Жените работят като камериерки в хотел, а едната е принудена вечер да се труди и допълнително в таверна. Защо се е заела с две работи!?

Ами защото, както споделила, заплатата й като камериерка е 500 евро.

Наемът за квартирата – 150 евро, като с тока и водата стига до 200 евро. Още 100 евро отивали за цигари. Оставали й 200 за храна и всички други нужди! „Не стигат!“ – оплакала се тя. През зимата българките в Гърция масово се грижат за възрастни и болни хора или чистят къщите на по-заможни гърци и чужденци. А през лятото са камериерки или сервитьорки в таверни и ресторанти (докато в същото време нашите рестораньори се задъхват от липса на работна ръка, та трябваше да внасяме от Украйна и Беларус, б.а.). Обикновено всяка година ги наемат на едно и също място. Затова и „новите“ трудно си намират място под слънцето. А и се иска владеене на гръцки език.

Приятелят на българката нямал постоянна работа през първата година. Викали го тук и там за кратко за дребни ремонти, като помощник на някой майстор или в селското стопанство. Накрая го наели в една мандра, в която мнозина преди него не издържали на натоварването. Там се работи без почивен ден – по 12 часа! Вярно – за 1000 евро месечна заплата. 250 от тях отиват за осигуровки, 100 евро му е бензинът за мотора до местоработата. 150 евро плаща за наема. Остават 500 евро!

Та пита се в задачката – заслужава ли си гурбетът?! За няколко гроша в повече, отколкото ще изкараш в родината!


Четете още:

🔴 За по-чист въздух: Затягат контрола върху горенето на гуми, кабели и дрехи

🔴 Ако видите такава буболечка в дома си, веднага потърсете помощ. Не се опитвайте сами да я затриете!

🔴 Обезумели пловдивски ученици се бият като зверове срещу залози (ВИДЕО)





Източник: bulgaros





Коментари

горе