Не сме роми, че да чакаме на подаяния



„Не сме цигани, че да чакаме на подаяния, до сега не съм тръгнала с протегната ръка по институциите, нямам и такова намерение. Две от децата са вече големи, Еленка се омъжи, има си момиченце, а аз внучка на 3 години, останалите да са само живи и здрави, все някак ще преживеем…“, категорична е Цанка Палова, майката на 8 момчета и 5 момичета, която от 6 години живее в град Гурково със съпруга си Иван.

Многолюдната фамилия е дошла в малкото планинско градче от казанлъшкото село Кънчево, където преди това живели в малката къща на майката на Цанка, споминала се преди няколко месеца на 77 години.

След серия от журналистически репортажи , разказващи историята им те получили покана от бизнесмен, собственик на голямо предприятие в Гурково, който предложил да се нанесат в негово жилище - триетажна нова сграда. Предложил и работа във фирмата си на съпруга, 50-годишният строител  Иван Палов. Хората приели с радост и надежда „офертата“ , натоварили всички си багаж и се нанесли, като едната стая заделили за току що родените близначки Николета и Ивана. В Кънчево останали най-големите батковци Николай и Мариан, които обаче не спрели да заделят от заплатите си за изхранването и обличането на останалите си братя и сестри, разказва 47-годишната Цанка.Свое семейство от 3 години има и Еленка, майката на първото и единствено засега внуче.По думите на Палова  в момента фамилията разчита на общ бюджет от около 1 300 лева месечно. Парите идвали от заплатата на съпруга – бруто 1000 лв и от детските 300 лв. Последния месец само за ток са платили 146 лв, за вода похарчили 30 лв.С изключение на близначките, които са на по 7 години всички други ходят на училище, като 18-годишният батко Христо е единадесетокласник в гурковското училище и мечтае да учи за ай ти специалист след като се дипломира.Крепяло го обещанието на гурковския кмет Иван Иванов, който на няколко пъти му обещавал, че ако бъде приет за студент ще му отредят стипендия от общинската хазна.За последно пари от обществена институция получили три месеца след раждането на близначките в края на декември 2010г.-400 лв от общинския съвет в Казанлък .Според закона в момента Николета и Ивана имат право на по …13 лв детски.

Сами пресмятайте по колко лева дневно се падат на едно от децата при тези доходи, с усмивка предлага Цанка, която за последно е работила като икономист в кънчевската земеделска кооперация през 2006 година. Напуснала защото нямало кой да гледа малките.Жената споделя, че идеите им да довършат дарената им къща останали нереализирани защото миналата година най-малкият от синовете, 9-годишният тогава Димитър се разболял тежко, наложило се да му бъде правена операция за вадене на камък от бъбреците в „Пирогов“ и малкото спестявания на семейството бързо били изхарчени. Слава богу операцията минала успешно, детето оздравяло и сега ходело на училище.Само дето в момента се чудели откъде да вземат пари за да купят дърва за вече започналата зима.

Цанка Палова не моли, не настоява, тя споделя, че ако има още добри хора – няма да им откаже някаква финансова подкрепа за дървата и тока. За останалото – така както са се справяли , пак щели да му намерят изхода.

Източник: Монитор



Четете още:

🔴 Исторически български медал от Световно по борба

🔴 Вижте как са изглеждали в миналото емблематични за столицата ни места

🔴 Мартин Петров ужилен с 3,8 млн. лв.от "УниКредит Булбанк"





Източник: iNews





Коментари

горе