Ученичка от Родопите написа книга за родната Сърница



​Сибел Семерджиева е един от онези млади и будни хора в Родопите, за които трябва да се пише и говори, най-малкото за да бъде  пример за младежите от нейното поколение.

Сибел е от Сърница, където живее и днес. Ученичка е в единайсети клас в местното средно общообразователно училище. За себе си споделя, че има големи наклонности към изкуството. Преди се е занимавала с танци, а към момента – с рисуване.

Привързаността към родния край отвежда 17-годишната девойка към идеята да напише книга за родната китна Сърница, разположена между ридовете на Родопите.

Относно мотивацията за начинанието си девойката разказва пред екипа ни: „Систематизирах тази книжка за родния край, защото досега за Сърница нямаше никакви писмени източници – за нейното създаване, за миналото - традициите и обичаите на местното население и т.н. А това криеше опасност с времето тази информация съвсем да се изгуби. Целта ми е да увековеча традициите и обичаите на моите деди. Да оставя сведение на бъдещото поколение за предците ни. И не на последно място – да спомогна за развитието на красивото ни градче.“

Така през есента на изминалата 2016 година със съдействието на  учителката си по история Фейзе Карамолла, която е основател и ръководител на местния клуб „Млад краевед“, ученичката започва работа по проекта си. Заедно с учителката си събират информация под формата на интервюта с възрастни местни хора, материали, снимки. В начинанието се включват и всичките по онова време около 30 членове на клуб „Млад краевед“. Накрая всичката събрана информация Сибел обобщава и систематизира в книгата, която озаглавява „Сърница“.

„Не бях сигурна дали сама ще се справя финансово, а и с намирането на коректно издателство, затова се обърнах за помощ към Община Сърница, в частност – към кмета Неби Бозов, който много ми помогна.“ – разказва още младата родопчанка пред екипа на Rodopchani.bg.

„Искрено благодаря на господин Бозов за усилията и подкрепата при издаването и популяризирането на моя труд, като изразявам надежда с общи усилия да успеем да запазим традициите и обичаите на родния си край.” – добавя тя, докато говорим за финансовата реализация на проекта.

Image title

Към момента книгата се предлага на цена от 5.00 лв. в книжарницата в Сърница. Около половината от тиража на изданието, който е бил 500 броя, е  заделен за Община Сърница. Изданието се явява изключително подходящ подарък, който местната управа може да подарява на посетители от официални делегации, гости, туристи, каквито съвсем не липсват в родопското градче.

По думите на Сибел - книгата е насочена към читатели от всякакви възрасти и би била интересно четиво както за местните, така и за туристи от различни краища на страната и света. Девойката акцентира върху важността на това първо местните сърничани да се запознаят със собствената си история, защото досега официален източник на такава не е имало.

Книгата обобщава информация за географското положение и климата на родопското градче, за растителния и животински свят. В нея са представени още празниците и обичаите в бита на местното население, което изповядва ислям, както и фолклорното наследство. Книгата запознава читателите и с кулинарните специфики на региона, с известните в Сърница „сърнишки клин“, „ошмарена каша“, както и с типично приготвяния в този край на Родопите боров мед. Изданието е обогатено и със снимков материал, представящ Сърница в миналото и в съвремието. В книгата може да видим и много стари снимки на родовете в Родопите, станали първи заселници на Сърница, за част от които заслугата е отново на клуб „Млад краевед“. 

Image title

Оттук насетне единайсетокласничката Сибел Семерджиева планира да се фокусира върху рисуването и математиката, тъй като желанието й след завършване на средното образование в родната Сърница е да следва „Архитектура“ в София.

Със сигурност книгата „Сърница“ е изключително достижение и един незаменим исторически източник за едно родопско селище, който ще остане в историята и ще бъде в полза на редица бъдещи поколения. Но по-важното в случая и онова, на което бихме искали да акцентираме, е, че в основата на такива достижения стоят именно млади и будни родопски чеда, а Сибел несъмнено е едно от тях. Това са младите хора на Родопите, които се раздават за родното и които никога няма да загубят връзката си с него. Те са именно родопската „съкровищница“, повод за гордост на всички ни. Image title


Четете още:

🔴 Бекови скали – панорамната площадка на природата

🔴 Завоят на Черна – безсмъртната епопея

🔴 Богомилите, помнете добре, не са рожби на мрака, а стожери, изпреварили времето





Източник: Родопчани





Коментари

горе