Забрадената ученичка загуби дело срещу директора на гимназията



Забрадената ученичката от с. Вълкосел Емине Шаматарева загуби делото, което водеше чрез своя баща Ресим, срещу заповед за преместване в друго училище. Емине се появи за първи път забрадена в час през септември 2015 г., когато бе в девети клас. Многократно учителите са й правили забележка, водени са разгвори с баща й, че това противоречи на светското образование и правилника, но тя отказва да си сваля забрадката в училището. Заради това на 7 март 2016 г. директорът Митко Джуков издаде заповед за преместване в друго училище, което не е светско и може да ходи със забрадка. Бащата на Емине, който е експерт към Главно мюфтийство, обжалва заповедта на школския шеф. Административен съд - Благоевград обаче отхвърли жалбата му, а във вторник ВАС потвърди решението.
Мотивите са, че образованието у нас е светско и не се допуска демонстрация на религиозна принадлежност чрез облекло, а правилникът забранява носенето на "шапки, забрадки, бурки и слънчеви очила" в сградата. Съдиите са категорични, че наложеното наказание не е с оглед религиозните убеждения на ученичката, а резултат от отказа й да изпълнява правилата. "Носенето на забрадка или бурка в училище постави ученичката в привилегировано положение. Нарушен е принципът за равно третиране на учениците в училище. На практика тя постави съучениците си от същото вероизповедание в неравностойно положение, с което се обезсмислят вътрешните правила в училище", коментира по време на делата директорът Джуков.
"Заповедта е за преместване за учебната 2015-2016 г., а тази учебна година отдавна мина, така че заповедта не е в сила. Няма да си местя никъде детето. Ако директорът издаде нова заповед за тази учебна година, пак ще я обжалвам и така ще минат още няколко години. Накрая ще стигна до Струсбурт и там ще ги осъдя, защото гонят детето ми от училище", каза бащата Ресим Шаматарев.
Дъщеря му вече е в 11-и клас и продължава да ходи забрадена на училище, както тя самата е казвала "в името на Аллах". В гимназията "Хр. Ботев" учат още 387 деца, всичките изповядващи исляма, но никой друг не си позволява да нарушава правилата, коментираха от гимназията.


Четете още:

🔴 Недосегаемият

🔴 Президентът Радев ще вдигне "Рафал" по време на визитата си във Франция

🔴 Ученичка от Родопите написа книга за родната Сърница





Източник: 24 часа





Коментари

горе