Нашата къща от слама (ВИДЕО)



Владимир Гечев строи къща от слама в село Железница.

Той използва ръжена слама, която захлупва от двете страни с дървени панели. След това ги измазва с глина. За пожароустойчивост обгаря дървените дъски на външната облицовка, така че огънят да свали живата дървесина, и ги намазва с ленено масло.

Първоначалната идея беше да си направим сглобяема къща, но след проучване установихме, че в България почти няма фирми, които разбират от занаята. И стигнахме до варианта на сламената къща. До момента сме използвали около 800-900 бали слама и около 12 тона глина.

Владимир работи в ИТ сектора като софтуерен съпорт и за технологията чете в интернет. Сам строи къщата, в която живее със семейството си.

Допреди година не бях държал инструмент в ръката си, но с желание всичко се научава. Работата те увлича. Като тип строителство е екологично и същевременно благоприятно за обитаване.

Сламата регулира непрекъснато микроклимата. Когато въздухът е прекалено влажен, сламата събира цялата влага, задържа я в себе си и когато влажността падне под 50 процента, започва да отдава активно. По този начин се вдига влажността на въздуха вътре в къщата.

Сламената къща на Владо е устойчива на климатичните условия. Обяснява, че ако е добре направена, вятърът не би трябвало да я събори.

А и в България няма ветрове, каквито духат в Щатите. В Железница е духало до 40 метра в секунда и проблеми няма.

Последната зима температурите тук паднаха до минус 25 градуса. На първия етаж, който е 70 кв. жилищна площ, успявахме да поддържаме температура 23-24 градуса само с един климатик. Накрая на месеца сметката за промишлен ток беше под 250 лв.

Къщата от слама, също като монолитното строителство, се води пета категория сграда.

Владо приветства всеки, който иска да се запознае нагледно с технологията на къщата от слама. Смята, че в България трябва да има повече такива постройки. Усилията му са вдъхновяващи не само като качество на завършения продукт, но и като желание да усвоиш изцяло различен от твоя занаят, за да направиш местообитанието си точно такова, каквото го искаш.


Четете още:

🔴 Колко грозота в страната на красотата

🔴 Търновка вае бижута от цветя

🔴 Варненец ИЗОБРЕТИ НОВ ТИП ПАНЕЛ: Вдига КЪЩА ДО КЛЮЧ ЗА 7 ДНИ





Източник: binar





Коментари

горе