Как се живее в 9 квадратни метра



Колко място му трябва на човек?

Няколко квадратни метра стигат, смятат обитателите на т.нар. мини-къщи. Тази нова мода идва от Съединените щати и е отговор на поскъпващата жилищна площ в големите градове. 

Британският режисьор Апо Чан е един от обитателите на мини-къща. Той живее в 9 кв. м.

Миниатюрната му къщичка е на колела.

"Готиното е, че като влезеш вътре, се намираш едновременно в хола, в кухнята, в спалнята и в коридора. Всичко е конструирано така, че можеш да го отвориш и после да го затвориш. Тоест, имаш всичко на едно място", разказва Апо.

В къщата му всичко, което не ти е необходимо в момента, може да "потъне" в пода, в стените или в чекмеджетата.

"Когато си си свършил работата в кухнята, трябва да прибереш печката. Такава е концепцията при всичко в тази къща. В началото това понякога е дразнещо, но с времето свикваш и осъзнаваш колко функционално е всъщност", смята режисьорът.

Да живееш в миниатюрна къща означава преди всичко едно: трябва да се ограничаваш.

По-малко лукс, по-малко вещи. Приемлива алтернатива за все повече хора.

Миниатюрните къщи биха могли да създадат изгодно жилищно пространство и в големия град.

Като компактните кабинки, които могат да бъдат поставени върху неизползвани до момента площи. Например по покривите на жилищните сгради.

"Градската инфраструктура на практика влиза в сградите и стига чак до покривите. И точно на това място искаме да направим връзката с кабинките. Хубавото на града е, че инфраструктурата е навсякъде", коментира Симон Бекер - архитект и съосновател на Cabin Spacey.

Къщичките на Cabin Spacey предлагат площ от 20 кв. м. Засега това са само модели, първият прототип се строи в момента. Къщата ще струва 50 хил. евро. 40 души вече са проявили интерес.

"Тази концепция, този продукт ни дава възможност да запълваме площи, които не са обхванати от конвенционалното жилищно строителство. Целта ни е да се възползваме от всички неизползвани до момента площи, които са достатъчно големи за инсталирането на миниатюрна къща", казва Бекер.

Идеята е с голям потенциал. Само в Берлин годишно има нужда от 17 хил. нови жилища. 


Четете още:

🔴 Иван Стамболов – Митът за окаяното положение на "Българина"

🔴 Църква с уникална сбирка от икони, скрита в прегръдката на Странджа

🔴 Вълшебният балсам за всяка болежка през 80-те...





Източник: Petel





Коментари

горе