Гръцкият синод бесен от решението българската църква да стане "майка" на македонската




Светият синод на Гръцката православна църква изрази безпокойство от желанието на Българската православна църква да стане църква-майка на поставената в изолация Македонска православна църква.

Гръцкото висше духовенство е обсъдило на специално заседание решението на българския Синод да приеме молбата да бъде църква-майка на "схизматичната Македонска православна църква".

Това съобщи агенция МИА, позовавайки се на гръцкия православен уебсайт romfea.gr.

Според гръцкия Синод по този начин Българската православна църква се намесва в юрисдикцията на друга православна църква - Сръбската.
Гръцката православна църква още смята, че това е действие, противоречащо на канона и традициите на църквата. Също така гръцките духовници са на мнение, че с действията си БПЦ пренебрегва водещата роля на Вселенската патриаршия и се опасяват от поставянето на начало на труден развой на събитията, пише агенция МИА.
Припомняме, че в края на ноември Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската православна църква, която в свое писмо поиска БПЦ да стане нейна църква-майка.
Тогава Синодът взе решение да "ходатайства и да се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".


Четете още:

🔴 Застрахователните компании са инвестирали в чужбина над 4 млрд. лв.

🔴 Искам да ме научат как се живее с 1200 лева на месец

🔴 Пловдивчанка надраска " Супер паркиране" по колата на наглец в Кючука (СНИМКИ)





Източник: Актуално





Коментари

горе