Търкай, българино!



Периодът е преди 1969 г., самата година няма значение. Вицът е следният:

Направил си нашенец вноска за кола в ДСК. Отишъл в "Мототехника". Оттам му казали:

- Елате след 10 години.

- Ама сутринта или следобед?, попитал човекът.

- Що за глупав въпрос - след 10 години - сутрин или следобед?

- Ами щото до обед чакам водопроводчика.

Травматичен спомен от соца, нали ? Който психиката май не може да преодолее.  

С тези думи може да се обобщят последните данни на Евростат за общите потребителски разходи на домакинствата  в ЕС в частта "българин".

Числата за пореден път доказват, че ние сме може би най-неевропейският член  на Евросъюза. Българинът троши повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за грижи за домакинството, показва евростатистиката. Според нея българинът отделя за автомобила си около 7.6% от общите си разходи (при среден показател за ЕС от 6.3%), докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи (при среден показател за ЕС от 5.5%).

Всичко това при положение че едва 50% от домакинствата у нас имат личен автомобил. В харчовете Евростат не е вкарал разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки. И добре, че не е щото картината щеше да стане още по-налудничава.

Тук  трябва да задълбаем. След жесток  КФН и полицейски натиск най-после достигнахме ниво на покритие със задължителната полица  "Гражданска отговорност" около 98 процента. Не такъв е случаят с "Автокаско", където покритието е около 30 на сто. В същото време едва 10% от домовете имат застраховка. Но най-големият "мор"  е "Живот"-ът. Животозастрахователните полици имат не повече от 7-8% от българите.

Обобщението е повече от тревожно. То говори за липса на здрав разум, разрушена ценностна ориентация, леко до средно психическо разстройство и дълбока инвестиционна депресия. В пирамидата на ценностите на българина на върха е колата, после е домът и семейството и най-накрая - собственият му живот. Както пееше вече покойният Тодор Колев: "И след мъглата пак мъгла!"

Обяснения има много. Аз обаче съм фен на това: "Живот без кола и дом - живот ли е". А колкото до инвалидността и смъртта - "Айде бе, точно на мен ли ще се случи?" - такава е логиката на българина, докато наистине му се случи.

Противно на рекламите на картите за изтъркване, които мамят с посланието, че едва ли не всички вече спечелиха, дошъл е твоят ред!

Търкай, българино!


Четете още:

🔴 Признание! Григор е Спортист №1 на Балканите

🔴 Васил Михайлов - Капитан Петко Войвода

🔴 Кой почете днес паметта на Капитан Петко войвода





Източник: Дневник





Коментари

горе