Българските ученици с 95 медала от олимпиади за годината




Олимпиадите са били в различни области - математика, информатика, химия, физика, астрономия, биология, астрономия и астрофизика и др, и са се провеждали в цял свят. 26 или близо 30 процента от медалите са на възпитаници от СМГ. това стана ясно на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки, на която домакин беше президентът Румен Радев.

Медали от международни състезания са получили младежи както от София, така и от Бургас, Пловдив, Русе, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Плевен, Гоце Делчев.

През 2017 г. страната ни бе домакин на Младежката балканиада по математика във Варна, и инициатор и домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика.

Димитър Каразапрянов, който вече е студент в Медицинския университет и е носител на златен медал от Международната олимпиада по биология, изрази надежда състезателният дух да бъде поддържан и разширяван, защото той кара младите хора да се развиват.

Според Кирил Бангачев, ученик от 12 клас от СМГ, който е златен медалист на Балканиадата по математика състезанията са не просто решаване на задачи. Те са истинско социално и културно събитие и за нас са удоволствие, коментира той.

От създаването на първите български олимпийски отбори по природни науки досега нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 820 медала - 149 златни, 275 сребърни и 396 бронзови. Това са постижения от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Президентът: Бъдещето на България е в науката

Бъдещето на България е в науката и иновациите, заяви президентът Румен Радев на годишната среща на олимпийските отбори по природни науки.

Радев отбеляза, че българското държавно ръководство има нужда от интелигентни, образовани, мислещи талантливи хора, които знаят как да се борят и да дърпат България напред.

Президентът изрази адмирациите си и към преподавателите, които от първото ни участие в международни олимпиади готвят с всеотдайност и любов поколения талантливи български деца и досега имаме общо 820 медала от такива състезания.

В момента сме в топ три на състезанията по математическа лингвистика, в петицата сме по информатика, а по математика сме неизменно в челната десятка, припомни държавният глава и посочи, че това са невероятни постижения.

Давам си сметка какво ви струва това - лишения, упорит труд , всеотдайност, но вие вече виждате, че това е пътят към успеха, с всяка победа утвърждавате все повече себе си, но налагате и бъдещия модел за развитие на нашето общество, обърна се към гостите Румен Радев. Трудът ви ще се върне като нови научни постижения, определящи нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света, допълни той.


Четете още:

🔴 Как се прави баница с праз за Игнажден

🔴 Шапки долу! Великите Калоянчев и Парцалев ЗАЕДНО на екран! Големи са! (ВИДЕО)

🔴 Българите във Великобритания с апел към правителството





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе