Невена Атанасова стана първата жена полковник в НВУ "Васил Левски"



НЕВЕНА АТАНАСОВА-КРЪСТЕВА СТАНА ПЪРВАТА ЖЕНА ПОЛКОВНИК В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” във Велико Търново. Дамите военнослужещи с това звание в Българската армия са само шест и всички освен Невена Атанасова работят в столицата на различни длъжности.

Тя е възпитаник от първите два випуска, в които военният университет прие момичета, а в момента е преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ във факултет „Общовойскови“ и е член на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи. Освен това е националният делегат на България в Комитета по равнопоставеността към НАТО и като наш представител там в последните две години подготвя националния доклад за равнопоставеността на половете в Българската армия.

Освен че е полковник, Невена Атанасова е и доцент доктор. Тя може да израства и във военната си длъжност, може да се развива и в научната си кариера, в която следващата й стъпка е да стане професор. Монографията, върху която полк. Атанасова работи за бъдещите си научни публикации, е лонгитюдно изследване за лидерския стил на курсантите. „Тази сложна дума – лонгитюдно, означава, че използвам една и съща методика за изследване през определен период, прилагана върху определена група лица. Аз се занимавам с развитието на курсантите като бъдещи лидери и какво е нужно да се подобри, за да станат те по-добри офицери”, обяснява полк. Атанасова.

В МОМЕНТА ТЯ Е ТАЗИ, КОЯТО РАБОТИ И ВЪРХУ ЕДИНСТВЕНОТО СЪБИТИЕ ИЗВЪН СТОЛИЦАТА, СВЪРЗАНО С ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, НА КОЕТО НВУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН. Това е четвъртата олимпиада по обща политика за сигурност и отбрана. Състезанието е за курсанти, които следват във военните академии в Европа. Олимпиадата се провежда на всеки две години и домакинството се поема от страната, която в момента председателства Съвета на ЕС.

46 курсанти от 25 военни академии и университети от 14 страни, които са членки на ЕС, са заявили участието си в олимпиадата. Те вече са преминали и четирите задължителни онлайн курса, без които нямат право да участват в състезанието. „Регламентът допуска по двама курсанти от университет или академия и не повече от четирима представители от една страна. НВУ има своите двама състезатели, които ще се борят за призово класиране. Всички курсанти преминават онлайн курсовете, след всеки модул трябва да издържат теста, за да продължат напред. След това трябва да напишат аргументативно есе върху една от 10-те предварително избрани теми от Групата за прилагане на инициативата за развитие на млади офицери, вдъхновена от „Еразъм“”, казва полк. Атанасова. Международното жури вече работи – 29 са членовете на комисията, която ще трябва да оценява студентските разработки. По време на олимпиадата през май 2018 г. в НВУ ще пристигнат повече от 100 участници – курсанти, военнослужещи, академични представители от различни европейски страни.

„Цялата олимпиада до финала й през пролетта тече онлайн в специална платформа, която е разработена в Националния военен университет „Васил Левски” която е сериозен принос на университета, допълва Невена Атанасова. Веднага след Нова година тя започва да работи по следващия доклад за равнопоставеността на половете в Българската армия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Българските ученици с 95 медала от олимпиади за годината

🔴 Как се прави баница с праз за Игнажден

🔴 Шапки долу! Великите Калоянчев и Парцалев ЗАЕДНО на екран! Големи са! (ВИДЕО)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе