Чувствате ли се постоянно изтощени? Ето какви може да са причините



Благодарение на напрегнатия начин на живот, който водим днес, умората засяга все повече хора. Милиони са онези, които се сблъскват с екстремно изтощение, вследствие на синдрома на хроничната умора. Това е комплексно разстройство, характеризиращо се с продължаваща умора, която изцежда силите и пречи на нормалното функциониране на организма.

Навременното поставяне на диагноза се оказва трудно, вследствие на което 90% от случаите остават недиагностицирани, пише Тялото.бг.

Ако постоянно се чувствате уморени, въпросите по-долу могат да ви дадат насока за състоянието ви.

1. Чувствате ли се изтощени след пълноценна почивка през нощта?

Това е един от ключовите симптоми на синдрома на хроничната умора – сънят, дори много от него, не възстановява силите ви.

Това, което предизвиква изтощението, все още е загадка, макар че някои хора с анамнеза за синдрома на хроничната умора казват, че установяват тези симптоми непосредствено след вирусна инфекция.

Някои експерти смятат, че състоянието е следствие от комбинация от фактори, включително свръхреактивна имунна система и хормонални аномалии.

2. Случва ли се след всякакъв вид активност да усетите, че сте изцедени?

Нужна е малко физическа активност или емоционален стрес за някой с хронична умора, за да се почувства изтощен.

Засегнатите са свръхчувствителни към обичайните ежедневни дейности (като пътуване до работното място или, в сериозните случаи, дори изкачване на стълби) и може да отнеме дни, докато се възстановят.

3. Чувствате ли, че мозъкът ви изключва?

Повече от 90% от пациентите със симптом на хроничната умора се оплакват от когнитивни проблеми като бавно мислене, затруднения по време на четене, нарушена памет или се чувстват така, сякаш са със замъглено съзнание. Депресията също е често срещана.

Ако не можете да си спомните къде сте оставили ключовете си, трудно ви е да построите изречение или се борите с депресия, не неглижирайте състоянието си, а се консултирайте с лекар.


Четете още:

🔴 ПОЛЕЗНО! Ето 6 неща, които трябва да направите през 2018-а

🔴 Топвирусологът Ангел Кунчев със съвет как да преборите грипа за един ден

🔴 Сок връща цвета на побелелите коси и убива ракови клетки





Източник: pik





Коментари

горе