5 причинители на главоболието, които не знаете



Причини за възникването на главоболието

Главоболието може да е резултат от широк спектър от причини: доброкачествени и по-сериозни. Болките в главата се класифицират като:

  • Органични нарушения, причинени от мозъчни тумори, менингит, хидроцефалия и сифилис;
  • Функционални разстройства, причинени от преумора, умора, анемия, подагра, ендокринни заболявания, затлъстяване, интоксикация.

В първата група болката не е локализирана, но се разпространява по цялата глава, понякога започва с интензивно усещане за тежест. Това зависи от внезапното или постепенното (в случай на тумори) увеличение на вътречерепното налягане. Рано или късно, признаците на вътречерепното заболяване се проявява и диагностицира. Този вид главоболие често се освобождава от лумбалната пункция, която подпомага диагностиката.

Номер 1 и номер 2: Кости и менингит

Главоболието при сифилис може да бъде 2 вида: 1 – значително по-локализирано в костите и надкостницата; 2 – в резултат на възпаление на менингитите. Втората форма не се отличава съществено от функционалното главоболие и вероятно се случва поради начална форма на менингит.

Номер 3: Миалгия – частично свиване на мускулите

Главоболието от миалгичен характер има мозъчен или менингеален произход. Миалгията е частична мускулна контракция, обратно пропорционална на степента на устойчивост на болка от нервната система. Съкращението на мускулите предизвиква отделянето на млечна киселина, а доставката на кислород в организма не е достатъчно, за да я превърне в гликоген, така киселината не може да се отстрани от мускулите.

Номер 4: Главоболие поради умора

Ако се чувствате отпаднали след ходене, това се дължи на излишъка на млечна киселина в мускулите. Главоболието от умора и изтощение е в резултат от прекомерното производство на млечна киселина при хора със слабо развити мускули.

Номер 5: Анемия

Хората, страдащи от анемия, имат намалено съдържание на хемоглобин в кръвта, което причинява недостиг на кислород към мускулите и натрупването на млечна киселина в организма. По същия начин, при хората, които страдат от подагра, причинена от натрупване на пикочна киселина, се наблюдава свиване на мускулната тъкан и развитие на миалгия.

Съвременната медицина разпознава 200 различни вида главоболие в зависимост от неговия произход.

Главоболието е един много болезнен процес, който обаче не идва от мозъка. Мозъчната тъкан не е чувствителна към болка, защото няма рецептори за нея. Най-вероятно болката е причинена от нарушение в чувствителните структури около мозъка.


Четете още:

🔴 Ето как да комбинирате правилно храните, за да сте здрави

🔴 Чувствате ли се постоянно изтощени? Ето какви може да са причините

🔴 ПОЛЕЗНО! Ето 6 неща, които трябва да направите през 2018-а





Източник: otbaba





Коментари

горе