Какво да правим с втората пенсия?



Около това се обединиха работодатели, синдикати и браншови организации.

Те коментираха публикувания преди дни концептуален модел за промени във втория стълб на осигуряване. Документът предвижда втората пенсия да може да се изтегли наведнъж, да се получава на части или да се избере възможност за пожизнено изплащане, като в третия случай остатъкът от парите няма да се наследява.

Родените след 1959 г., които са първите, които получават пенсии от втория стълб, имат най-малко натрупвания в личните си сметки. Тези, които са навлезли на трудовия пазар след въвеждането на системата в началото на 21 век, ще имат спестявания там през целия си трудов живот.

Това е така, защото парите ще се прехвърлят към живеещите по-дълго, ако техните натрупвания се изчерпят, поясни Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа".

Между работодатели и синдикати все пак има и различия.

Според Васил Велев, шеф на АИКБ, в концепцията неправилно се въвеждат условия от първия стълб на пенсионната система, докато водещ критерий трябва да е само възрастта. Например, предлага се ограничението осигуреният да получава право сам да избере как да му се изплатят парите, само ако спестеното от него в универсалния фонд е достатъчно да получава между 20 и 50% от минималната пенсия.

Велев настоя да се преразгледа и процентът, с който пенсията, плащана от Националния осигурителен институт (НОИ), ще се намалява. Според нормативната уредба процентът е 28. (това е така, защото 28% е делът от вноската, която се прехвърля към втория стълб за родените след 1959 г.). Велев изтъкна обаче, че това е несправедливо, защото едва 40-50% от бюджета на НОИ се пълнят от осигурителни вноски, а останалото се добавя от бюджета - тоест от данъците на същите тези граждани.

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев добави, че с тази разпоредба хората, които се осигуряват във втория стълб са наказани.

Той съобщи, че средната сума по 1 сметка в универсален пенсионен фонд е около 3000 лв. като има хора с много по-големи суми и с много по-малки.

Според него хората с малки натрупвания във фондовете могат да се окажат с по-ниска втора пенсия, отколкото ако се откажат от нея и прехвърлят парите си в държавния солидарен фонд в НОИ. При спестилите повече обаче тя ще е по-голяма. За последните две години фондовете са увеличили парите на клиентите си с по над 5%, каза той.

Спор предизвиква и темата, къде ще е по-висока пенсията - само в НОИ или в двата пенсионни стълба. От синдикатите смятат, че тя ще е по-висока само в НОИ, докато работодателите са категорични, че с двата стълба ще има по-високи пенсии.

От синдикатите възроптават и срещу високите такси на пенсионните дружества. Според тях 10%  върху постъпилите пари във фондовете е твърде скъпо за гражданите.

До 15 януари е срокът, в който бизнесът, синдикатите и фондовете трябва да дадат предложенията си, след което те ще бъдат оформени в законови текстове.


Четете още:

🔴 Тя поставила хартия по стените и след 30 минути стаята станала неузнаваема!

🔴 Вчера бяхме на гости у кумовете. Като видях какво са направили с вехтите кухненски шкафове, ахнах! Оказа се, че е проста работа:

🔴 Разкриха го: Авторът на фалшивите бомбени заплахи е българин, живеещ в чужбина





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе