Дървените къщи в българската реалност (ВИДЕО)



Дървени или сглобяеми къщи?

В тази следваща публикация от поредицата „Дървените къщи в българската реалност“ бих искал да застъпя въпроса за българския опит и практики в съвременното строителство на дървени къщи. Ако още не сте прочели първа част, можете да я прочетете тук.

Първо бих искал да изясня едно объркване сред потребителите, които често бъркат термините дървени къщи и сглобяеми къщи. В масовото мислене, дървените къщи са сглобяеми и хората търсят и питат повече за сглобяеми къщи, отколкото за дървени. Истината е, че понякога сглобяемите къщи са дървени, понякога не са. И понякога дървените къщи са сглобяеми, понякога не са. Т.е. двата термина не са взаимно заменяеми и не следва да се объркват.

Има дървени къщи, които не са сглобяеми, има и такива, които са. В България по-масово се правят сглобяемите къщи от готови сандвич панели. Аз предпочитам дървените къщи с монолитна гредова конструкция пред сандвич панелите, защото последните са по-уязвими. Но българските фирми масово предпочитат сандвич панелите, защото така става по-лесно и бързо, а и клиентът не може да види каква дървесина е вложена в панела и с какво качество са изпълнени сглобките и изолацията в тях.

Къща от сандвич панели

Готовите панели се доставят на обекта и се поставят върху предварително поставени летви водачи на пода. Летвата водач обикновено има език в правоъгълна или трапецовидна форма, на която ляга долната част на панела, в която има канал със същата форма. Някои фирми свързват отделните панели с помощта на свързваща летва отгоре, което е лесно, но не много здраво. А други използват болтове, които завиват през специално разпробитите отвори, които се виждат на снимката по-горе. Тази технология е по-скоро характерна за родните български практики и аз не я уважавам. Ако се използва дървен материал, който не е достатъчно изсъхнал, стените ще се разкривят след време и ще напукат гипсокартона и фасадната мазилка и изолация. Разказвали са ми за къщи, които стават на хармоника, като панелите се разместват в мястото на сглобките след пълното изсъхване на материала. При монолитната гредова конструкция такова нещо няма как да се случи.

Като цяло идеята за сглобяеми къщи от сандвич панели никак не е за изхвърляне, но аз бих я препоръчал само за малки градински къщички и гаражи (при които с един панел да се направи цялата стена, без междинни свръзки), но не и за къщи за целогодишно живеене. За къщи, в които смятате да живеете и да остареете – препоръчвам солидна гредова конструкция, изпълнена с калибрована (за препоръчване многослойно слепена), качествена суха 12-14% дървесина, винтове и метални сглобки за крепежи, импрегнирана с педантична последователност и безкомпромисност и с изкусно поставена изолация от каменна вата. А като гледам строителството, което в момента се предлага, предвиждам до няколко години да се навдигне в медиите огромен вой от недоволни клиенти с гниещи стени, пълни с влага и мухъл и множество съдебни дела срещу строителни фирми на сглобяеми къщи.

Какви видове сглобяеми и дървени къщи се предлагат в България?

След като вече започнах да разглеждам дървените къщи от сандвич панели, бих искал да изредя накратко видовете сглобяеми и дървени къщи, които се продават на българския пазар, като изтъкна някои предимства и недостатъци:

1. Сглобяеми дървени къщи от сандвич панели

– в България този тип къщи се предлагат най-вече от Брациговската школа, която е наследник на държавното предприятие от комунистическо време „Бял Бор“, където се строили дървени къщи от бай-Тошово време.  Завода Бял Бор, ако не се лъжа, функционира и до ден днешен, но много от старите му специалисти са основали свои собствени строителни фирми, някои от които с внушителен опит от по над 200 къщи, строени в България и ЕС. Тези фирми са опитни и строят много бързо понеже са изгладили производствения си и строителен процес. Моето главно възражение спрямо тях е, че технологията им е с много недостатъци, някои от тях използват влажен материал (ако и да твърдят, че е сух). Аз съм говорил с някои технически ръководители и ги питам за влажността на дървесината и те ми викат (на ухо) – ами влажна е 21-22% (при изискуема влажност по БДС – 14%). Моят съвет е, ако ще ползвате подобни услуги, купете си от КОНРАД Електроникс за 20-30 лв влагомер за дървесина и проверявайте сами влажността на дървото. Не се доверявайте на никого. Имайте предвид, че тези влагомери са по-евтини и не са от най-надеждните, но едва ли ще искате да си купите по професионален за 300 лв. Други фирми подражават брациговската технология, ако и да не са оригинално от тази школа.

Предимства на сандвич панелите:

  • стават по-бързо и по-лесно
  • за месец и половина можете да имате напълно готова къща
  • дават възможност за по-ниска цена

Недостатъци:

  • опасност от измятане на панелите
  • съмнителна здравина на захващането им към основата и помежду им
  • опасност от влажен дървен материал, използван в скритата част на панелите
  • Брациговската школа използва пароблокираща мембрана, която спира парите в едната посока, но ги блокира в другата. Това е много опасно, ако ползвате климатик през лятото, парите се движат отвън на вътре, а зимата се движат отвътре навън. Така през лятото ще останат блокирани пари в конструкцията и ще кондензират вътре в нея, причинявайки мухъл и гниене на дървесината и OSB плочите.
  • обикновено се използва EPS или XPS изолация, поставена директно върху OSB-то на външните стени. Това е напълно отречено в чужбина, защото пленява влага между изолацията и OSB-то и причинява сериозни щети от гниене и плесен. На запад вече има разработена технология за избягване на този проблем, но аз не знам някой да я използва в България. Така че внимавайте, това е огромен недостатък и опасност за сериозни бъдещи проблеми с къщата ви.

Извод: Бих препоръчал за гаражи, малки градински къщички, но без използването на EPS за изолация върху OSB-то.

2. Сглобяеми къщи с метална конструкция

– през последните години се появиха фирми в България, които предлагат къщи, които са не с дървена, а с метална конструкция. Аз съм виждал поне две разновидности на тези. Едните са внос най-вече от Турция и вместо дървени греди се използват профили от ламарина, подобна на тези за конструкция за гипсокартон, само че по-уякчени. Други използват по-масивни метали, които чрез заварки съставляват конструкцията, която обличат с OSB отвън и гипсокартон отвътре. А вътрешността се пълни с изолация.

Предимства:

  • металните профили не се измятат като дървото и с тях по-лесно се правят прави стени
  • металът е по-евтин от дървото, въпреки че строителната фирма едва ли ще ви каже това и ще ви даде цена, съизмерима с дървената къща или дори по-висока
  • с готовите метални профили се строи по-бързо и по-лесно

Недостатъци:

  • при пожар металната конструкция ще издържи много по-кратко време, защото метала губи якост при определена температура, докато дървената греда ще издържи много по-дълго конструктивните си характеристики, бидейки подложена на огън
  • металът има доста по-широк диапазон на разширение и свиване от дървото, а това е потенциална опасност за разхлабване на връзките между металните части и OSB-то, което е монтирано за него
  • металът е термомост, и ако се облича с изолация, наличието му в конструкцията занижава изолационните характеристики на къщата. За да се елиминира негативното му действие върху изолацията на къщата, трябва да се използва солидно количество дебела изолация, което ще оскъпи много къщата

3.Къщи от структурно изолирани панели (SIP)

– това е отдавна известна на запад технология, като една от първите фирми предложили я в България е фирма Рич Хаус. Технологията им е малко побългарена, защото се лепят две от стандартните плочи OSB 2440х1220 със стиропор (EPS) изолация в средата, но понеже в България няма в наличност толкова големи плочи EPS, то се прави от парчета. Това обуславя възможност за получаване на фуги, което ще отслаби изолационните качества. На запад се използват големи листове и често вместо EPS се използват изолационна пяна, която се експандира и втвърдява директно между плочите. За да придобиете представа за тази технология, гледайте краткото клипче по-долу:

Предимства:

  • лесно и бързо строителство
  • по-ниска себестойност на материалите
  • добри възможности за дизайн

Недостатъци:

  • като при всички панелни типове конструкция – съмнителна здравина на захващането им към основата и помежду им
  • аз лично се отнасям с голямо недоверие към материали като EPS – те губят от изолационната си стойност и структурната си здравина с времето. Изпускат тежките газове, които се намират в тях поради стареенето, и това влиза в стаите и се диша от обитателите.

Извод: За мен тази технология не е достатъчно позната, за да правя генерални изводи. Определено бих препоръчал за гаражи и складови помещения, но не бих препоръчал за живеене поради масираното използване на EPS в конструкцията.

4. Лог къщи

– тези къщи са по-известни в България като финландски къщи и имат няколко разновидности. Някои са направени от кръгли трупи, други от правоъгълни, а други от специални профили. Има и такива, които са тип сандвич, като от вън и отвътре изглеждат като че са направени от кръгли трупи, но всъщност кръглите трупи са отрязани на две и между двете отделения се поставя изолационна вата. Това се прави защото дървото ако и е да добра изолация само по себе си, не е достатъчно добра.

Къща от трупи

Спомням си, когато за първи път в САЩ посетих такава къща, бях удивен от уюта, който създават вътре. Направо истинска мечта. Бих казал, че любовта ми към дървените къщи започна именно с лог къщите. Първата книга, която си купих за дървените къщи от САЩ, беше за лог къщи. В САЩ обаче това са къщи само за милионери поради изключително високата им цена. В България цените също са много високи на тези къщи, но си спомням, че имаше време когато фирма Ерато ги предлагаше по 270 Евро/кв.м. На нашия пазар подобни къщи се предлагат и от оригинални финландски марки и производители и от местни производители, които наричат къщите си „тип финландски“. Аз не знам какво му е финландското на тези къщи понеже освен във Финландия, такъв тип къщи се правят традиционно в Русия например от векове:

Руска традиционна къща

Предимства:

  • възможност за много красив и уютен интериор и екстериор. Това разбира се зависи от проекта, виждал съм доста нескопосано направени неща.
  • внушителни и здрави постройки, които могат да изтраят столетия, ако дървесината е добре подбрана и обработена. Руската къща на снимката по-горе е поне на 200 години.

Недостатъци:

  • ако са само от дървени трупи, изолацията не е достатъчно добра.
  • доста по-скъпи от другите видове дървени къщи, особено финландските, има по-евтини български варианти, но не знам доколко българските фирми владеят технологията.
  • къщите от дървени трупи слягат с времето, при това слагането е толкова сериозно, че може да нацепи прозорци, врати и дограма. Американците използват едни специални шпилки, които минават през стените и с помощта на специални гайки обират тези слягания. Специалист по поддръжката трябва да наобикаля лог къщата, докато сляга и да натяга гайките, за да се обират сляганията. Не знам финландците дали го правят това, но ме съмнява българските фирми да го правят. Мисля, че това е доста критично нещо при тези къщи и изисква голямо познаване на материята и много прецизни решения на проблема. Именно този елемент мен лично ме отказа да искам да си правя такава къща.

Извод: Ако ще си правите лог къща, трябва да имате доста щедър бюджет и е за предпочитане да се обърнете към фирма, която предлага сертифициран монтаж на оригинални финландски къщи. Или си докарайте фирма за лог къщи от САЩ с добра репутация. Американците освен всичко друго ще ви направят и превъзходен дизайн, мен лично финландските дизайни рядко ме радват. Ако решите обаче да наемете българска фирма за лог къщи, непременно се заемете да изследвате подробно проблема със слягането и неговите налични технологични решения и не сключвайте договор за строителство, без решаването на този проблем да е записано в договора с описана адекватна и утвърдена технология за това.

Повече информация за лог къщите можете да намерите в новата ми публикация посветена изцяло на къщите от дървени трупи.

5. Дървени къщи с монолитна гредово редова конструкция

– това е предпочитания от мен тип дървено строителство, в този тип конструкция първо се изгражда дървената структура от греди, като всичко се свързва монолитно като едно цяло и след това конструкцията се облича с плочите, които обшиват стените.

Гредова конструкция

Има различни начини, по които може да се подходи конструктивно към гредовата подредба. На мен ми е направило впечатление, че традиционните майстори в САЩ правят конструкцията много подобно на нашите стари дървени къщи. Лично мен това ме кара да гледам най-благосклонно към тази структурна подредба. Ако имате добър конструктор и знаете какво искате – можете да поискате от него да ви направи изчисления именно за предпочитаната от вас конструкция. От опит мога да кажа, че монолитната гредова конструкция, ако се изпълни с качествен и сух дървен материал със спазени всички принципи, особено тези за премостването на отворите над врати и прозорци, и прецизното импрегниране – може да стане толкова здрава, че да трае стотици години. В САЩ съм спал в дървена къща на над 100 години, която си беше напълно функционална и без проблеми. Виждал съм и такива на над 250 години, но те бяха от лог тип.  В момента американците имат новаторски разработки на гредова конструкция, която използва по-малко дървен материал, без това се отразява на структурната стабилност. Такава къща е не само по-евтина да се направи, но е и с по-добра изолация, защото има по-малко дърво и повече вата, която е по-добра изолация от дървото. На този етап обаче не мога да се ангажирам да препоръчам тази олекотена конструкция.

Моите препоръки за този тип дървени къщи са следните:

  • използвайте само калиброван и сух 12-14% дървен материал цените са от 800 – 1100 лв/куб.
  • ако бюджета го позволява използвайте многослойно слепени греди, цените им са 1100-1500 лв/куб.
  • в никакъв случай не ползвайте OSB на Кроношпан България, това е най-некачественото OSB на нашия пазар. Лесно се раздува от вода, дори водоустойчивата им версия.
  • ползвайте или американско OSB, внасяно от Топливо и Будмакс (те ту имат, ту нямат) или полско OSB3 на Kronopol. Това полското съм го тествал при екстремно мокрене в продължение на месеци и няма и помен от раздуването, което се случва при българското при леко намокряне.
  • ако някой намери строителен клас водоустойчив шперплат (не този кофражния, и в никакъв случай не китайски) – за предпочитане е пред OSB-то.
  • за обшивката на пода ползвайте плоскости 21-22 мм с нут и перо, това ще ви спести огромни главоболия с поставянето на паркети и настилки след това.
  • за конструкцията на дървени стълби между етажите препоръчвам – слепени дъбови греди – скъпи са, но няма вибрации, здраво и яко решение.

Този списък може да продължава много, но исках да спомена някои важни насоки, свързани със самата дървена конструкция.

Предимства на този тип дървени къщи:

  • възможност за наистина здрава, солидна и тайна дървена конструкция, която ще издържи поколения.
  • позволява много яко и солидно закрепване за основата
  • клиентът може да види и да тества за влажност и наличие на плесен и дървояди по дървения материал своевременно, защото цялата конструкция е отворена и видима пред него до най-малкия детайл.
  • никакви ограничения откъм дизайнерските и архитектурните решения

Недостатъци:

  • излиза по-скъпо от сандвич панелите
  • строи се по-бавно
  • не трябва да се допуска поставяне на EPS изолация върху OSB-то, а това масово се прави в България. Използвайте само каменна фасадна вата, поставена върху паропропусклива мембрана (за препоръчване два слоя) и покрита със сайдинг или измазана задължително с паропропусклива (дишаща) мазилка. Това ще предпази от задържане на влага, пари или конденз върху OSB-обшивката или върху гредите. Запомнете влагата е враг номер 1 на всяка къща и целият дизайн и технология, вложени в една къща, трябва да предотвратява на 100%, а не да допуска задържане на влагата.

Извод: Ако искате надеждна, трайна и стабилна дървена къща – това е вашия тип къща. Освен ако нямате бюджет за висок клас лог къща, тогава ще имате избор. Непременно се консултирайте преди да сключите договор с фирма строител и да дадете капаро. Нека консултанта проучи практиките и технологиите на строителната фирма и да ви консултира в това как интереса ви да бъде защитен в написания договор. Никога не подписвайте договор със строителна фирма във стандартния вид, който ще ви го представят. Ако искате да сте защитени технологично, ще трябва да извоювате редица нови клаузи във ваш интерес.

Има и други типове дървени и сглобяеми къщи, но те повече или по-малко се вместват във вече изброените категории. Има също голямо разнообразие на използваните технологии и материали, затова не всичко се покрива от тази публикация, но поне дава един сравнителен обзор на онова, което се прави на българския пазар.

В следващите публикации от поредицата ще обърна внимание на цените на дървените къщи, като ще се опитам да разсея някои митове, битуващи в съзнанието на потребителите. Ще ви дам основни насоки за лична калкулация на реалната стойност на една дървена къща, за да имате представа колко ще ви струва да направите къщата си с качествени материали и технологии, т.е. вложените пари да бъдат балансирано разпределени между качеството на материалите и качеството на труда, а не да отиват небалансирано в джоба на строителя за сметка на качеството на вложените материали и технологии.


Четете още:

🔴 Няма да повярвате какви пари взимат българските чистачи на сняг в Лондон

🔴 Светинята Рилски манастир и нейната забележителна история

🔴 Как са строили своите къщи нашите предци? (ВИДЕО)





Източник: krasivdom





Коментари

горе